ŠTA JE HIV, A ŠTA SIDA?

HIV je skracenica koja označava humani imunodeficijentni virus. Ovim virusom se ljudi mogu inficirati, a zatim ga preneti dalje na druge osobe.

SIDA/AIDS je poslednji i najteži stadijum infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV). Prevedeno na naš jezik, SIDA je sindrom stecenog gubitka imuniteta.

Kada se osoba inficira HIV-om biva napadnut je njen imuni sistem, koji služi organizmu kao odbranaod bolesti i infekcija. Inficiran osoba se na izgled ne razlikuje od drugih zdravih osoba, moze živeti dugo, bez ikakvih simptoma, i ne mora znati da nosi virus u sebi. Vremenom imuni sistem inficirane osobe slabi pa ona postaje osetljiva na bolesti koje, kod zdrave osobe, ne izazivaju neke velike promene u organizmu. Za osobu koja je inficirana HIV-om kaže se da ima AIDS (sindrom stečenog gubitka imuniteta) onda kada njen imuni sistem toliko oslabi da više ne može da se brani i kad kod nje krenu da se razvijaju, takozvane, oportunisticke infekcije ( to su infekcije i bolesti koje "traže priliku" da napadnu oslabljeni imuni sistem coveka).

SDG