Nezašticeni seksualni odnos sa HIV pozitivnom osobom

Vaginalnim seksom– Ako muškarac koji ima HIV upražnjava vaginalni seksualni odnos bez kondoma,inficirana tečnost može preći u krvotok žene kroz i najmanju povredu u njenom telu (najčešce u vagini) koja može biti i mikroskopskih razmera, dakle nevidljiva golim okom. Ovakve mikropovrede su česta pojava pri seksualnom odnosu usled trenja, a posebno ukoliko odnos traje duže. Ako žena inficirana HIV-om ima seksualni odnos bez kondoma, virus može ući u krvotok muškarca kroz pomenute (mikro) povrede ili kroz cevčicu (uretru) koja se pruža kroz penis i čini zajednicki izlazni put za urin i spermu– ovde može biti ulazni put za infekciju. Ako u toku seksa postoji bilo kakav kontakt sa krvlju, to onda uvećava rizik od infekcije. Na primer, može biti krvi u vagini ukoliko se odnos događa u vreme menstruacije.

Oralnim seksom– Upražnjavanje oralnog seksa sa inficiranim partnerom nosi odredenu dozu rizika.U većem riziku od inficiranja je aktivni partner. UKoliko vaginalni sekret ili semena tečnost dospe u ustapartnera postoji velika mogucnost da se osoba zarazi. Virus zatim može dospeti u krvotok ako su desni osetljivi i krvare ili ako postoje druge povrede bilo gde u ustima ili grlu. Infekcije HIV-om putem oralnog seksa se događaju retko. Postoje stvari koje možete da uradite da biste se zaštitili. Upotrebom kondoma (za muškarca) i zubarske gume (za ženu) zaštiticete se od inficiranja.

Analnim seksom– Ako par upražnjava analni odnos rizik za infekciju je veći nego pri vaginalnom ili oralnom seksu. Sluzokoža anusa (analnog otvora) je znatno tanja i osetljivija od sluzokože vagine tako da je veća verovatnoca od povredivanja u toku odnosa, a svaki kontakt sa krvlju u toku seksa značajno uvećava rizik od infekcije. Za analni seks postoje specijalni kondomi.

SDG