KADA KOD UROLOGA?

Piše: Tomislav De Both, dr. med., spec. urologije, Poliklinika Simbex, Zagreb

Bolesti mokraćnog trakta vrlo su česte. Kod pojave simptoma potreban je pregled kod urologa. Svako s poremećajem mokrenja, bolovima u donjem delu trbuha, promenama u mokraći treba potražiti pomoć. Muškarci iznad 45 godina, bez obzira na simptome, trebalo bi jedom godišnje da odu na urološki pregled. Muškarci se često žale na različite poteškoće prilikom mokrenja. Koje su od tih poteškoca opasne, kada se pojavljuju, kada treba posetiti urologa, kada treba učiniti preventivne preglede? To su samo neka pitanja koja ih zbunjuju. Kod mladih muškaraca češca je akutna i hronična upala prostate. Glavni znakovi su:

frekvencija – učestalo mokrenje tokom dana, a više od sedam do osam puta na dan najvjerojatnije upozorava na neku upalu mokraćnih puteva ili prostate
urgencija – iznenadna potreba za mokrenjem koja se ne može odložiti, a pojavljuje se kod upale mokraćne bešike i prostate, vrlo je česta kod povećanja prostate, a osobe s takvom potrebom stalno su u potrazi za WC-om
polakizurija – mokrenje uz osećaj boli i pečenja i gotovo je uvijek znak upale mokraćnih puteva
groznica i povišena temperatura uz znakove smetnji mokrenja znak su infekcije
bol u leđima i perineumu (prostor između anusa i skrotuma) takođe je vrlo često znak infekcije.

Najcešci uzročnici upale prostate kod mladih muškaraca su polno prenosive bakterije. Pojava bilo kojeg od već spomenutih simptoma zahteva posetu urologu. Nelečena upala može dovesti do širenja infekcije na testise i mokraćnu bešiku. Nakon otkrivanja uzročnika upale provodi se ciljana antibiotska terapija.

Upale mokraćnog trakta vrlo su česte. Podjednako pogađaju i žene i muškarce. Najčešći uzročnici su bakterije E. coli i Enterokok. Te se bakterije uobičajeno nalaze u crevima ljudi. Prilikom pada imuniteta ili nekog poremećaja one mogu preći u mokraćni trakt gde izazivaju upalne promene. Upale mokraćnog sastava delimo na uretritis, cistitis, prostatitis i pijelonefritis. U 80% prvih i akutnih upala uzročnik je E. coli. Upalu mokraćne bešike karakteriše učestalo, otežano i bolno mokrenje uz pečenje u mokracnoj cevi. Mokraća je mutna, tamnije boje, ponekad i krvava. Kada je reč o prvom, izolovanom slučaju upale mokraćne bešike kod mladih žena, dovoljna je trodnevna antibakterijska terapija bez utvrdivanja uzročnika bolesti. No u svim drugim slučajevima potrebna je bakteriološka analiza mokraće, tj. utvrđivanje uzrocnika bolesti u mokraci. Terapija traje sedam dana. Nakon terapije u većini slucajeva dolazi do izlečenja. Ako nije došlo do izlečenja ili se upala ponovi u kratkom roku, potrebno je ponoviti terapiju antibioticima. Nakon toga sprovodi se profilaktička antimikrobna terapija u trajanju od tri do šest meseci.

Uz to potrebno je pridržavati se sledećih opštih preventivnih pravila:

  • piti na dan dve litre tečnosti
  • mokriti na svaka dva do četiri sata
  • piti tečnost pre i nakon polnog odnosa
  • mokriti nakon polnog odnosa
  • ne nositi usku odeću na donjem delu tela
  • tuširati se, a ne potapati u kadi.

Osim upale mokraćne bešike E. coli može uzrokovati i upalu bubrega, a kod muškaraca upalu prostate te radi prevencije upale prostate treba izbegavati: hladnoću, alkohol, gazirana pića, ljutu hranu, vožnju biciklom. Ako se upale ponavljaju, potrebna je dodatna dijagnostika kako bi se isključilo postojanje kamenaca u mokraćnom sastavu, anomalija mokraćnog sastava ili drugih patoloških procesa. Obvezno je potrebno učiniti ultrazvučni pregled mokraćnog trakta i prema potrebi daljnje složenije dijagnostičke postupke. Kod terapije uzrokovane bakterijama potrebno je voditi racuna o otpornosti bakterija na antibiotike. Stoga je važno kod svih komplikovanih i recidivirajućih upala načiniti urinokulturu s određivanjem osetljivosti antibiotika na bakteriju. Tim postupkom smanjiće se nepotrebno i neučinkovito uzimanje antibiotika. Potrebno je naglasiti da svako otežano mokrenje, pečenje prilikom mokrenja, noćno mokrenje ili krv u mokraći zahteva pregled kod urologa bez obzira na životno doba.

SDG