Terenski rad u zajednici – zašto je bitno doći do socijalno ugroženih osoba

U ovkiru projekta Terenski rad u zajednici, TOC tim radio je na pilotiranju usluge terenski saradnik u gradu Zaječaru.
U okviru pilotiranja usluge terenskog saradnika najpre su održani osnovni i napredni trening za zainteresovane sugrađane koji su izrazili želju da steknu veštine i znanja za pružanje usluge terenski saradnik. Kao motivaciju za prijavu na treninge za terenske saradnike, prijavljeni su navodili želju da kroz terenski rad pruže podršku ugroženim kategorijama stanovništva u svojoj zajednici.
Nakon uspešno završenih akreditovanih obuka, terenski saradnici su stekli sertifikate, nakon čega su formirali i 8 terenskih timova. Ovih 8 timova kroz ternski rad u zajednici dosegli su više od 120 korisnika iz Zaječara iz nekoliko okolnih sela iz zaječarske oštine, a od čega je 83 korisnika upućeno na različite institucije. Terenski saradnici obilazili su mesta kako bi došli do sugrađana kojima je potrebna neka vrsta podrške, sa kojima su razgovarali, obavili savetovanja i utvrdili koja vrsta podrške im je potrebna, nakon čega su neke i uputili na institucije koji bi mogle da im pomognu u rešavanju problema koje su korisnici definisali i prezentovali terenskim saradnicima.
Terenski saradnici radili su i uz mentorsku podršku koju su im pružili Aleksandar Prica i Slaviša Kovač, dugogodišnji terenski radnici. Cilj mentorskog rada bio je da se upravo prenese iskustvo koje imaju mentori, ali i da se isprati rad novih terenskih saradnika i sugerišu mogućnosti za napredovanje.
Projekat “Terenski rad u zajednici” TOC realizuje u partnerstvu sa Gradskom upravom Zaječar, a finansira Evropska unija u okviru programa EUpro plus.
U galeriji možete pogledati infografik šta je sve do sada realizovano u okviru projekta Terenski rad u zajednici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SDG