U Beogradu održan sastanak regionalne mreže za TB i HIV zajednica Jugoistočne Evrope

U periodu od 11. do 13. decembra 2023. godine u Beogradu održan je godišnji sastanak regionalne mreže TB i HIV zajednice Jugoistočne Evrope – SEERCN koji čine CAZAS iz Vrne Gore, Partnerstvo za zdravlje iz Bosne i Hercegovine, TOC iz Srbije, Stronger together iz Severne Makedonije i Udruženje ljudi koji žive sa HIV/AIDS-om iz Albanije.

Tokom sastanka pomenute organizacije imale su priliki da sumiraji rezultate po indikatorimanu okviru implementacije programa SOS 2.0, ali i da pričaju o planiranim aktivnostima za 2024. godinu.

Članice mreže razgovarale su o povećanju kumulativnog budžeta za održivost HIV servisa za ključne populacije, zatim o izmenama zakonodavnih i regulatornih dokumenata koji bi obezbedilo nove pristupe u testiranju, uključujući i samotestiranje i/ili testiranje u zajednici u 4 zemlje SEE regiona (Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija i Srbija). Takođe, tokom sastanaka se pričalo i o razrađenim i revidiranim kliničkim protokolima i metodološkim uputatvima za lecenje u 2 zemlje SEE regiona (Bosna j Hercegovina i Crna Gora), a sumiran je i rad na REAct platformi, tj. Sistemu za praćenje i orijavljivanje kršenja ljudskih orava na navionalnom nivou u 5 zemalja SEE regiona (Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Srbija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SDG