Svetski AIDS dan – Neka zajednice vode

Danas, 1. decembra u svetu se obeležava Međunarodni dan borbe protiv HIV-a ili Svetski AIDS dan pod sloganom “Neka vode zajednice”.

Tim povodom, treću godinu za redom, 30. novembra TOC je organizovao godišnju konferenciju sa idejom da kroz međusektorski dijalog nastavimo, ali i pokrenemo nove razgovore na ključne teme koje su povezane sa ovogodišnjom temom Međunarodnog dana borbe protiv HIV/AIDS-a “Neka vode zajednice”.

Uvodi deo konferncije ujedno je bila i konferencija za medije, a tokom koje smo imali priliku da čujemo i ovogodišnje rezultate o broju novo registrovanih inficiranih HIV-om, kaoi broj novoobolelih od AIDS-a. Prema rečima dr Danijele Simić, specijaliste epidemiologije iz Institutua za javno zdravlje Srbije “Batut”, u Srbiji je u period od januara do 27. Novembra 2023. Godine registrovano 124 novodijagnostikovanih sa HIV infekcijom, što je 28% manje nego prošle godine, dok je 35 osoba obolelo od AIDS-a. Kako je sopštila dr Simić, prema podacima kojima raspolaže Batut, 80% osoba kod kojih je registrovan HIV tokom 2023. Godine je uzrasta od 20-49 godina, a 25%, odnosno svaka četvrta osoba je mlada tj. uzrasta od 20-29 godina.

Na konferenciji za medije prisutni su od Jelene Janković, pomoćnice ministarke u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije mogli da saznaju šta to Ministarstvo radi kada je u pitanju prevencija HIV-a. Da Srbija ima strategiju za brobu protiv HIV-a, ali i da ovo ministarstvo požava kako sredstvima Global fonda, tako i Republike Srbije aktivnosti udruženja građana koje se odnose na prevenciju HIV-a, Takođe, tokom konferencije o značaju prevencije HIV-a i povezanosti ove teme sa strategijama i akcionim planovima dva takođe bitna ministarstva u ovoj oblasti, pristunima su predočile prof. dr Sandra Grujičić, pomoćnicima ministarke u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju i Ivana Antonijević, pomoćnica ministra u Ministarstvu turizma i omladine.

O aktivnostima Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji u oblasti prevencije HIV-a i značaju slogana “Neka vode zajednice” govorio je dr Fabio Skano, direktork kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji. On je takođe istakao da je važno da upravo zajednice i organizacije budu uključene u preventivne usluge, da mu je drago što upravo ovu konfernciju i organizuju zajednice.

Prisutnima se takođe obratio i Goran Radisavljević, director TOC-a koji je istakao da možemo i moramo da okončamo epidemiju HIV-a do 2030. Godine. To možemo samo udurženi, ako uključimo i zajednice i sve aktere koji rade na polju prevencije i porške osobama koje žive sa HIV-om.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SDG