U saradnji sa Srpskom filmskom asocijacijom TOC započeo Filmtastic East Serbia

TOC u partnerstvu sa Srpskom filmskom asocijacijom u okviru projekta Fimtastic EAST Serbia radiće na razvijanju programa “film friendly” gradova i opština, koji ima za cilj otkrivanje novih lokacije, a time radi i na jačanju i njihovih turističkih potencijala. Projekat s druge strane ima za cilj da na teritoriji grada Zaječara i u opštinama Negotin i Majdanpek koji već imaju FF ststus, mapira i promoviše lokacije za snimanje, ali i da radi na aktivnom učešću i uključivanju lokalnog stanovništva u proces produkcije audiovizulenih sadržaja na lokacijama, te promocija lokalne istorije i kulture u okviru budućih projekata.

U narednom periodu planirano je fotografisanje niza lokacija u Istočnoj Srbiji kako bi se formirala poasebna onlajn baza za ovo područje koja će biti dostupna produkcijama za sve buduće projekte. Pored toga, biće organizovana serija treninga namenjena lokalnom stanovništvu na kojima će polaznici imati priliku da se upoznaju sa pozicijom menadžera lokacjia i nauče osnove saradnje sa filmskim ekipama kako bi bili osposobljeni da postanu njihov deo.

Domaće produkcijske kuće su odavno prepoznale potencijal predela Istočne Srbije, pa je tako veliki broj uspešnih stranih i domaćih projekata sniman na ovom području. Među onima koji su snimani u skorije vreme izdvajaju se bolivudski hit “Uri: The Surgical Strike” i australijski kandidat za Oskara “You won’t be alone” snimani na Staroj planini, potom CW-jeva serija “Outpost”, snimana na prostoru Vratnjanskih kapija/ prerasti kod Negotina. Serije Vreme smrti i Tajne vinove loze skrenule su veliku pažnju na Rajačke i Rogljevačke pimnice i tako privukle veliki broj domaćih turista na ove lokacije. U Kladovu su snimani kadrovi serije Beležnica profesora Miškovića, a nedavno je završeno i snimanje stranog horor filma Hell Hole na Rtnju. Donji Milanovac i Đerdapska klisura takođe su bili kulise za mnoge domaće popularne filmove.

Uzbudljivim predelima koje karakterišu Istočnu Srbiju, projekat Filmtastic East Serbia obezbediće veću vidljivost, skrenuti pažnju produkcijama na do sad nepoznate lokacije i uvećati turistički potencijal same destinacije.

Ovaj projekat je, zajedno sa još 11 projekata u šest opština i gradova, podržan od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ, u okviru EU programa za razvoj kreativnih industrija i promociju kulturnog nasleđa i turizma u Istočnoj Srbiji. Cilj svih projekata je da na inovativan i održiv način obogate turističku ponudu i tako doprinesu ekonomskom osnaživanju lokalnih zajednica u Topoli, Negotinu, Donjem Milanovcu, Kladovu, Zaječaru i Golupcu, te im pomognu u formiranju novih turističkih proizvoda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SDG