Istraživanje o Javnom zdravlju u Zaječaru u okviru projekta Javno zdravlje na lokalu

Timočki Omladinski Centar u okviru projekta Javno zdravlje na lokalu u toku aprila meseca sprovodi istraživanje na temu Javnog zdravlja u Zaječaru.

Samo istraživanje ima zadatak da od građana Zaječara dobije informacije o stanju Javnog zdravlja u ovom gradu. Cilj je da rezultati dobijeni iz ovog istraživanja budu polazna tačka u izradi Plana javnog zdravlja Grada Zaječara. Nakon završenog online istraživanja, tj. popunjavanja upitnika od targetiranog broja građana, uslediće realizacija fokus grupa kroz koje će istraživači imati priliku da dobiju dodatne informacije kako bi dopunili rezultate dobijene kroz online istraživanje. TOC u okviru pomenutog projekta radi na javnom zagovaranju kod GU Zaječar za osnivanje radne grupe za pisanje plana Javnog zdravlja, koja bi uz stručne konsultante u narednom period radila na izradi tog značajnog dokumenta.

Svi zainteresovani građani koji žele da doprinesu istraživanju, u isto se mogu uključiti popunjavanjem kratkog online upitnika koji se nalazi na linku, kao i na kraju teksta.

Takođe, u okviru projekta “Javno zdravlje na lokalu” TOC će organizovati i tribinu tokom koje će građanima predstaviti razultate istraživanja. Na tribini je planirano učešće građana, medija, institucija koje se bave zdravljem, predstavnika saveta za zdravlje, predstavnika GU Zaječar i OCD iz Zaječara. Cilj tribine bi bilo pokretanje dijalog javnih vlasti i građana na temu javnog zdravlja.

TOC će kao projektne aktivnosti realizovati i 4 tribine za građane Zaječara, a ideja je da na njima učestvuju i sa građanima na temu javnog zdravlja razgovaraju relevantni stručnjaci iz oblasti javnog zdravlja, kao i predstavnici Saveta za zdravlje i  većnik zadužen za zdravlje u GU Zaječar.

Prema Zakonu o javnom zdravlju Republike Srbije javno zdravlje predstavlja skup znanja, veština i aktivnosti usmerenih na unapređenje zdravlja, sprečavanje i suzbijanje bolesti, produženje i poboljšanje kvaliteta života putem organizovanih mera društva. Cilj TOC-a je da u saradnji sa Gradskom upravom grada Zaječara, nadležnim institucijama, ali i građanima zajedničkim snagama izradi dokument koji je značajan za naš grad i sve njene građane.

„Пројекат Јавно здравље на локалу се спроводи у оквиру пројекта Београдске отворене школе „Дијалог промена“, уз финансијску подршку Европске уније, Садржај ове странице нужно не одражава ставове донатора ни Београдске отворене школе, и за њега је искључиво одговоран Тимочки Омладински Центар”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SDG