ZAokreni kulturu za mlade u Zaječaru

Mlada si osoba i dolaziš iz Zaječara?

Zanima te kultura i kulturna dešavanja u gradu?

Želiš da znaš kako funkcionišu ustanove kulture u gradu?

Želiš da se uključiš u kreiranje kulturne ponude okrenute ka mladima?

Želiš da saznaš kako teče proces zagovaranja, ali i pisanje praktičnih predloga programa?

Ukoliko je odgovor bar na jedno od ovih pitanja DA, onda ti jesi neko ko želi da ZAokrene kulturu u Zaječaru.

🎯 TOC u okviru projekta ZAokreni kulturu želi da radni na stvaranju veće dostupnosti kulturnog sadržaja za mlade kroz unapređenje angažovanja mladih u kreiranju kulturne ponude prilagođene potrebama i interesovanjima mladih u Zaječaru.

Kome je namenjen projekat?

  • Projekat je namenjen mladima iz Zaječara
  • Uzrasta od 15 do 30 godina
  • Zainteresovanim za kulturu i kreiranje kulturnih sadržaja u gradu
  • Institucijama kulture i kreatorima kulturnog sadržaja u Zaječaru

 

Tokom projekta možeš da očekuješ realizaciju i učešće u sledećim aktivnostima:

  1. Uvodna radionica za mlade
    • Ova aktivnost ima za cilj da mladima ukaže na značaj kulture u Zaječaru, sa posebnim osvrtom na razvijanje kulturnih sadržaja za mlade u okviru ustanova kulture u Zaječaru. U okviru ove radionice mladima će biti predstavljen i koncept javnog zagovaranja, ali i uloga mladih u kreiranju kulturnih sadržaja u okviru ustanova kulture.
  2. Mladi za kulturu – kreiranje timova
    • 35 mladih koji budu učestvovali na uvodnoj obuci biće raspoređeni u 7 timova od po 5 članova koji će imati priliku da razgovaraju sa predstavnicima određenom ustanovom kulture ili kreatorima kulturnog sadržaja. Mladi će imati priliku da rade na analizama trenutne ponude kulturnih sadržaja za mlade u Zaječaru. Po završetku analize stanja, mladi će uz mentorsku podršku raditi na kreiranju preporuka i predloga ka institucijama kulture u Zaječaru, kako bi kreirali kulturne sadržaja za mlade u skladu sa potrebama mladih.
  3. Sastanci sa institucijama kulture i kreatorima kulturnog sadržaja u gradu
    • Ideja sastanaka mladih sa predstavnicima kulturnih institucija i kreatorima programa kulture je da mladi sami otkriju kako rade te institucije, kako kreiraju sadržaje, kako one funckionišu, da li u svojim strategijama razvoja ustanova i programa imaju program koji se odnosi na mlade i kako ustanove kulture percipiraju potrebe mladih za kulturnim sadržajima u Zaječaru. Takođe, ideja je i da mladi kroz ove sastanke pokrenu dijalog sa predstavnicima institucija kulture i daju neke inicijalne ideje kada je u pitanju kreiranje kulturnih sadržaja za mlade u Zaječaru.
  4. Mentorisanje rada timova Mladi za kulturu
    • Kroz podršku mentora mladi će raditi na kreiranju programa primamljivog mladima i u skladu sa potrebama mladih za određene kulturne institucije i kreatore kulturnog sadržaja u Zaječaru. Uz mentorsku podršku mladi će raditi i na difinisanju i kreiranju preporuka koje će biti prezentovane javnosti.
  5. Kreiranje završnih prezentacija i predstavjanje predloga donosiocima odluka
    • Mladi će kroz ovu aktivnosti imati priliku da uče o značaju aktivnog učešća mladih u donošenju odluka, ali i o značaju javnog zagovaranja za ostvarivanje potreba i poboljšanje položaja mladih u Zaječaru. Svoje preporuke za unapređenje programa ustanova kulture u Zaječaru prezetnovaće donosiocima odluka, Savetu za mlade, Većniku za mlade i Većniku za kulturu, kao i Kancelariji za mlade, a sa ciljem da se predlozi i preporuke uvrste u naredne godišnje planove rada ustanova kulture i kreatora kulturnog sadržaja u Zaječaru.

 

Kako se možeš prijaviti za učešće u projektu ZAokreni kulturu?

Da bi bio deo ekipe koja će raditi sa ustanovama kulture i dobiti priliku da kreira predloge programa kulture u Zaječaru neophdno je da se prijaviš popunjavanjem kratkog online prijavnog formulara.

⏰Prijave su otvorene do 20. avgusta 2024. godine, do 23:59h, a rezultati selekcije učesnika biće poznati do 25. avgusta 2024. godine. Odabrani učesnici biće obavešteni putem e-maila koji budu ostavili u prijavi.

 

🗓 Vremenski okvir aktivnosti

Druga polovina avgusta – Uvodna radionica za mlade

Septembar – Podela po timovima

– Sastanci sa institucijama

– Istraživanje trenutne kulturne ponude za mlade u Zaječaru

Oktobar – Novembar – Rad sa mentorima na formulisanju predloga programa kulture za mlade

Decembar – Prezentovajne predloga programa kulture predstavnicima institucija, većnicima za kulturu i mlade, Kancelariji za mlade Zaječar i Savetu za male Grada Zaječara.

 

 Projekta Zaokreni kulturu koji sprovodi TOC u partnerstvu sa Outhide-om, uz podršku Krovna Organizacija Mladih Srbije. #SnagaAktivizma

2 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SDG