U Sokobanji održan konsultatvni sastanak za prioritizaciju intervencija u oblasti prevencije HIV-a u Srbiji

U periodu od 1. do 3. jula 2024. godine, u Sokobanji održana je trodenevna radionica konsultativna radionica sa ključnim partnerima u sprovođenju programa prevencije HIV-a u Srbiji, članovima i zamenicima članova Komisije Vlade Republike Srbije za borbu protiv HIV/AIDS-a i tuberkuloze i zajednica. Cilj radionice bila je prioritizacije aktivnosti i intervencija koje bi bile uključene u sledeći zahtev za bespovratnu programsku pomoć .
Pored prioritizacije, cilj sastanka bio je i upoznati predstavnike zajednica i OCD o smernicama Globalnog fonda za 7. ciklus grantova. Takođe, predstavljene su i konkretne preporuke za Srbiju, kao i o epidemiološki kontekst HIV-a u zemlji. Jedan deo radionice bio je posvećen prezentovanju, ali i potvrditi nalaza i preporuka iz evaluacije implementacije GC6 programa u Srbiji.
Kao rezultat sastanka proizašla je lista najprioritetnijih preporučenuh intervencija za sledeći zahtev za finansiranje HIV programa u Srbiji iz sredstava GF iz perspektive civilnog društva i zajednica koje su najviše pogođene HIV-om.
U okviru CRG (Community Right and Gender) programa tehničke pomoći Globlanog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije Republici Srbiji, u procesu pripreme grantova za oblast HIV i tuberkuloze, TOC je obezbedio podršku za sprovođenje analize potreba i evaluacije dosadašnje realizacije programa finansiranih od strane Globalnog fonda i definisanje preporuka za izradu novog GC7 ciklusa finansiranje za HIV komponentu za Srbiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SDG