Omladinski preduzetnici sve bliži ostvarenju svojih ciljeva

Četrdesetoro mladih ljudi iz Zaječara i Vidina osposobljeno je da pokrene sopstveni biznis. Oni su prethodnog vikenda, od 25. do 27. oktobra 2013.godine, u Vidinu prošli kroz trodnevnu obuku za omladinske preduzetnike.

Mladi sa preduzetničkim idejama informisali su se i naučili korisne stvari iz preduzetništva, koje su im neophodne za uplovljavanje u poslovne vode, odnosno za pokretanje ili unapredjenje već započetog sopstvenog biznisa. Prošli su kroz oblasti poslovnog planiranja, naučili šta su prizvodi, a šta usluge, utvrdili šta su i kako izgledaju poslovna strategija i vredenosti, kako se organizuje tim i kako se njima upravlja, koji su ključni rizici u omladinskom preduzetništvu, ali I mogućnosti finansiranja njihovog poslovanja.

Deo ove obuke činile su i posete uspešnim privatnim preduzećima u Vidinu. Budući omladniski preduzetnici obišli su fabriku porcelana, predstavljen im je projekat izgradnje novog biznis inkubator centar, kao i fabriku tekstila Bdinteks. Tamo su mogli da vide kako izgleda procese proizvodnje, ali i kako funkcioniše odnos preduzetnika, odnosno vlasnika i radnika.

Njihova obuka se ne završava ovde, bar ne za sve. Desetoro najmotivisaniji učesnika obuke iz Zaječara, kao i desetoro njih iz Vidina očekuje tromesečna mentorska podrška, u okviru koje će oni uobličite svoje biznis ideje i upotrebljive biznis planove.

Ova obuka organizovana je u okviru projekta “Karijerno vodjenje mladih, zapošljavanje, umrežavanje preduzetnika I razmena” u saradnji sa Kauzi fondacijom iz Bugarske I Nacionalnom asocijacijom malih i srednjih preduzetnika Bugarske. Projekat je finansiran od strane Evropske unije kroz IPA program prekogranične saradnje Srbije I Begarske, broj: CCI No 2007 CB16IPO006, ali ga i sufinansira Ministarstvo omladine I sporta Republike Srbije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SDG