Proteklog vikenda, tačnije u periodu od 23. do 25. februara 2018. godine, u Prostoru za POMAK u Zaječaru održan je trening „Aktivni građani“ u okviru istoimenog programa British Councila i Ambasade Velike Britanije u Srbiji.

Trening je bio namenjen mladima uzrasta od 18 do 30 godina iz Zaječarskog i Borskog okruga, koji žele da doprinesu promenama u svojoj lokalnoj zajednici, mladima sa smanjenim društvenim prilikama, mladima sa hendikepom, članovima i aktivistima kancelarije za mlade, omladinskim radnicima/cama.

Tokom treninga „Aktivni građani“ mladi iz Zaječarskog i Borskog okruga imali su priliku da kroz interaktivne radionice najpre predstave na šta su ponosni u svojoj lokalnoj zajednici, zatim da nauče nešto više o identitetu i kulturi, interkulturalnom dijalogu, verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji. Takođe, imali su priliku da nauče i šta dijalog nije, zatim da šetnjom kroz život nauče šta su lokalne i globalne zajednice, a onda i da sami mapiraju svoju zajednicu i probleme u njoj. Treći dan treninga bio je rezervisan da se tokom njega na neki način dođe do rešenja. Tačnije učesnici su imali zadatak da kroz drvo problema izlistaju koji su to problemi u zajednici, a zatim da na osnovu toga planiraju društvene akcije koje bi dovele do rešenja tih problema. S obzirom da se tokom celog treninga radilo u manjim grupama, tako su i lokalne društvene akcije planirane u nekoliko manjih grupa, koje je kasnije cela rgupa mogla da komentariše kroz radionicu World cafe, kada su umesto priča uz kafu, slušali predstavljanje akcija i davali konkretne sugestije kako te akcije mogu unaprediti. Nakon dobijenih komentara sve grupe su pravile planove realizacija društvenih akcija koje će mladi, učesnici treninga realizovati u svojim lokalnim zajednicama u narednom periodu.

Projekat Aktivni građani realizuje British Council i ambasada Velike Britanije u Srbiji u partnerstvu sa organizacijama CETRA iz Pančeva, Timočkim omladinskim centrom iz Zaječara, Udruženjem studenata sa hendikepom i Udruženjem za reviziju pristupačnosti iz Beograda.

Fotografije se treninga možete pogledati u galeriji na našem sajtu.