Kraj protekle nedelje za volontere iz pograničnog regiona Srbije i Bugarske bio je rezervisan za razmenu volontera u Vidinu u Bugarskoj. U sklopu projekta „Volonteri pomeraju granice“ volonteri 5 volonterskih centara iz pograničnog regiona Srbije (Niš, Leskovac, Pirot, Knjaževac, Donji Milanovac) i 5 volonterskih centara iz Bugarske realizovana je razmena volontera.

Ova razmena volontera bila je fokusirana na volontiranje i pomoć deci koja svoje vreme provode u nekim od socijalnih ustanova u tom gradu. Volonteri iz Srbije imali su priliku da kroz rad sa decom podele svoja iskustva i osećanja sa volonterima iz Bugarske. Prepuni lepih utisaka i dodatne motivacije za voloniranje vratili su se Srbiju. S obzirom da volontiranje u ustanovama socijalne zaštite nije strano volonterima u Bugarskoj, ovo je bila dobra prilika i razmene isksutva volontera, kako izgleda volontirati u takvim ustanovama.

Nakon ove razmene, u narednom periodu uslediće i razmena koja će biti realizovana u Srbije, tačnije u Zaječaru, kada će volonteri iz Srbije i Bugarske imati priliku da volontiraju u različitim ustanovama i organizacijama u Zaječaru, ali i da razmene iskustva sa volonterima iz Srbije, kako izgleda volontirati u Srbiji, na kojim pozicijama su do sada volontirali i sl.

Projekat „Volonteri pomeraju granice“ realizuje Timočki omladinski centar iz Zaječara u partnerstvu sa Slobodnim omladinskim centrom, a kofinansiran je od strane Evropske Unije kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija i sredstvima Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

__

Овај пројекат се кофинансира од стране Европске уније кроз Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија.

Ова публикација је направљена уз помоћ средстава Европске уније кроз Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија под бројем CCI No 2014TC16I5CB007. Јединствено одговорно лице за садржај ове публикације је Тимочки омладински центар и ни на који начин не може бити тумачен као став Европске уније или Управљачког тела програма.