coworkingTimočki omladinski centar je kroz program POMAK počeo realizaciju nove ideje otvaranja coworking hub prostora u Zaječaru pod nazivom KONAK. U svetu je već desetak godina prisutan model kreativne i interaktivne saradnje u prostorima za deljenje u kojima frilenseri, ali i mladi preduzetnici rade zajedno na principima kolaboracije, otvorenosti za rad i saradnje, obostrane održivosti sopstvenih poslova i samog prostora u kojem rade. Prostori u kojima se ostvaruje saradnički rad mogu biti profitne, ali i neprofitne i formirani su tako da poštuju načela dostupnosti resursa i uslova za nesmetano bavljenje najrazličitijim profesijama, te predstavljaju vrlo podsticajne i inovativne radne prostore.

Zaključci konferencije POMAK, koja je u organizaciji TOC-a održana početkom 2015. godine, su da prostori u malim sredinama treba da imaju širu lepezu usluga i da na taj način predstavljaju i prostor za zajedničko delovanje i inkubaciju i edukaciju, ali i prezentacioni prostor.

Ovakav način savremenog modela rada omogućiće samozaposlenima, frilenserima da periodično ili u kontinuitetu dele prostor sa ljudima iz sličnih ili potpuno različitih profesija. Moderno opremjeni prostori pružaju mogućnost za optimalan rad i profesionalno okruženje u kome kovorkeri (co-worker) povratno doprinose održivosti te saradničke zajednice tako što plaćaju određenu mesečnu članarinu za korišćenje radnog mesta. Ovaj vid neformalnog udruživanja na taj način omogućava i ekonomizaciju ukupnih troškova, ali i unapređenje poslovanja članova prostora i jačanje lokalnog ekonomskog razvoja.

I Zaječar će do kraja 2016. godine dobiti svoj prvi CO-working prostor i to u samom centru grada, u jednom od kultnih zaječarskih prostora. U narednim danima na našem sajtu i facebook stranici saznaćete i koji je prostor u pitanju, kao i plan kako će on izgledati.

Ilustracija: watercoolerhub.com