Udruženje Proaktiv iz Niša već 4 godine realizuje projekat Moj poslanik u okruzima na jugo-istoku Srbije. Ove godine rešili su da malo prošire svoje polje delovanja u okviru platforme mojposlanik.rs, te tako započeli realizaciju aktivnosti u Zaječarskom okrugu u partnerstvu sa Timočkim Omladinkim Centrom iz Zaječara.

Glavni cilj projekta Moj poslanik je unapređenje komunikacije između građana i izabranih narodnih poslanika, kroz jačanje uloge građana kao pojedinaca u procesu donošenja odluka.

Moderni parlament, za koji se Proaktiv i njihovi partneri zalažu, je organizacija vlasti u kojoj su građani direktno uključeni u donošenje odluka, a preko svojih poslanika odlučuju o svojim potrebama i interesima od značaja za svakodnevni život. Nedostatak informacija, činjenica da naši poslanici nisu u dovoljnoj meri transparentni i nemaju dovoljno odgovornosti u radu značajno otežava situaciju. Informisanost je preduslov građanskog aktivizma, a vizija naše organizacije je Srbija proaktivnih građana! Trenutna situacija nije dobra. Građani zapravo i ne poznaju svoje poslanike.

Hajde da se upoznamo kroz ovaj projekat i pokažemo da poslanici iz Srbije žele da urade nešto dobro za svoje sugrađane/ke.

Pored aktivnosti u Zaječarskom okrugu, Udruženje Proaktiv proširilo je aktivnosti i u Rasinski okrug, koje će ralizovati u partnerstvu sa udruženjem Edukativni centar i u Raški u partnerstvu sa udruženjem FOKRED. Do sada aktivnosti u okviru projekta Moj poslanik Proaktiv je aktivnosti realizovao u Nišavskom, Topličkom, Pčinjskom, Pirotskom i Jablaničkom okrugu.

Projekat Moj poslanik realizuje Udurženje Proaktiv u partnerstvu sa Timočkim omladinskim Centrom, Edukativnim Centrom iz Kruševca i FOKRED-om iz Novog Pazara, a uz finansijsku podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju – NED.