Dragi sugrađani,

Od početka epidemije Covid19 u Srbiji, svedoci smo svakodnevnom traženju na društvenim mrežama da se obelodane podaci o osobama koje su zaražene ovim virusom. Taj trend se nastavalja i danas kada je zvanično objavljeno da i u Zaječaru ima dva potvrđena slučaja zaražena virusom Covid19.

Svesni situacije da su svi u strahu od novog virusa, strah može da se suzbije samo pravovremenim i proverenim informacijama koje je neophodno da svaki građanin ima. To svakako nisu lični podaci obolelih koji bi izašli u javnost. Nas kao građane ovog grada, osim podataka da ima obolelih i koji je njihov broj, o tim obolelima ne bi trebalo da zanima ništa drugo, osim da li su dobro i da li se oporavljaju. Sve informacije poput imena i prezimena, godišta, adrese stanovanja obolelih nisu za javnost i ne treba da interesuju javnost. Nadležne epidemiološke službe u svakom gradu rade anketiranje najpre obolelog radi definisanja sa kim je bio u neposrednom kontaktu na dan prvih simptoma, a nakon toga i obaveštavanja svih ljudi koje je zaraženi naveo kao svoje kontakte, radi stavljanja u kućnu samoizolaciju i preduzimanja daljih mera.

Po Zakonu o pravim pacijenata, u članu 14 definisana su prava na privatnost i poverljivost pacijenta

Član 14 glasi

“Pacijent ima pravo na poverljivost svih ličnih informacija, koje je saopštio nadležnom zdravstvenom radniku, odnosno zdravstvenom saradniku, uključujući i one koje se odnose na stanje njegovog zdravlja i potencijalne dijagnostičke i terapijske procedure, kao i pravo na zaštitu svoje privatnosti tokom sprovođenja dijagnostičkih ispitivanja i lečenja u celini.

Zabranjeno je da nadležni zdravstveni radnik, odnosno zdravstveni saradnik, saopšti drugim licima lične informacije iz stava 1. ovog člana.”

Molimo Vas da ostanete solidarni, da ne tražite i ne obelodanjujte imena i prezimena ili druge lične podatke obolelih, jer to trenutno treba da zanima jedino i isključivo lekare. Ponavljamo, ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženim o tome ćete biti obavešteni od strane nadležnih i prema Vama će biti preduzeta preventivna mera samoizolacije.

Ukoliko dođe do obelodanjivanja imena, neće se uraditi ništa po pitanju zaustavljanja širenja zaraze, već to samo može izazvati stigamtizaciju oboleog, pa i članova njegove porodice ili bliže okoline. Stavite se u položaj potencijalne obolele osobe i da li biste Vi voleli da se Vaši podaci tako nađu u javnosti, da vas neko etiketira, proziva i stigmatizuje? Sigurno da ne biste!

Budite solidarni i budite oni koji će pružiti podršu i razumevanje za obolele! Ostanite kod kuće! Pridržavajte se svih preventivnih mera i tako budite sigurni da ste uradili sve da se zaštitite!

Za sve aktuelne informacije o Covid19 u Srbiji, kao i o broju zaraženih u Srbiji pratite sajt Covid19.rs

Timočki Omladinski Centar

Apel gradjanima za postovanje prava na privatnost