Kao završna aktivnost projekta „Volonteri pomeraju granice“ u Zaječaru je prve nedelje februara održana dvodnevna konferencija posvećena volontiranju.

Konferenciji je prisustvovalo preko 50 volontera, predstavnika volonterskih centara, kao organizatori voloniranja (institucije, organizacije, preduzeća) iz pograničnog regiona Srbije i Bugarske.

Tokom ove aktivnosti najpre se na samom otvaranju pričalo o značaju volontiranja na nacionalnom i lokalnom nivou i kako volonterski centri otvoreni u okviru projekta „Volonteri pomeraju granice“, mogu doprineti u poboljšanju volonterizma, prvenstveno na lokalnom, ali i nacionalnom nivou. Na otvaranju su govorili  Goran Radisavljević, menadžer projekta i izvršni direktor TOC-a, Nikolaj Tsolov, koordinator projekta i predsednik Slobodnog omladinskog centara iz Vidina, Darko Stanić državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, kao i Milan Stanković pomoćnik za omladinu i sport gradonačelnika Zaječara.

U nastavku konferencije predstavljeni su rezultati projekta. Najpre je Ivan Živković, koordinator projekta, prezentovao šta je sve urađen tokom trajanja projekta, nakon čega su predstavljena iskustva sa razmena volontera u Srbiji i Bugarskoj. Takođe, Ivan Topalović prezentovao je prisutnima rezultate istraživanja o volontiranju u pograničnom regionu Srbija-Bugarska, prikazane kroz komparativnu analizu, te i konsultant na projektu Vojislav Prkosovački predstavio Metodologiju za volontiranje u pograničnom regionu Bugarske i Srbije. Oba dokumenta rađena su kao sastavni deo projekta i na osnovu kojih su i koncipirani principi rada volonterskih centara.

Učesnicima konferencije prezentovane su i mogućnosti za finansiranje projekata u kojima mogu učestvovati i volonterski centri iz Srbije i Bugarske, tj. drugi poziv u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje, kao i aktuelne pozive za Erazmus+ projekte u oblasti mladih, koje je predstavio Goran Bogunović iz Fondacije Tempus.

Kao primeri dobre prakse, učesnicima konferencije predstavljeno je volontiranje na festivalima, koje je najbolje predstavio Marjan Cvetković kroz pokretanje i razvijanje volonterskog servisa na Nišvill džez festivalu u Nišu. Takođe Jelena Milanović iz Omladine JAZAS-a Kragujevac, predstavila je projekat Volonterizam: prava i odgovornosti, dok je Jovana Denčić iz Centra Inventiva učesnicima mogla da približi volontiranje i rad sa izbeglicama i migrantima.

Takođe, kao sastavni deo konferencije bio je i rad u grupama, a prezentovanjem zaključaka tih radnih grupa zatvorena je konferencija. Ideja rada u grupama bila je da se dobiju ideje za dalji razvoj i napredak volonterskih centara u pograničnom regionu, njihovog umrežavanja i daljih potencijalnih zajedničkih projekata.

Projekat „Volonteri pomeraju granice“ realizuje Timočki omladinski centar iz Zaječara u partnerstvu sa Slobodnim omladinskim centrom, a kofinansiran je od strane Evropske Unije kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija i sredstvima Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

__

Овај пројекат се кофинансира од стране Европске уније кроз Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија.

Ова публикација је направљена уз помоћ средстава Европске уније кроз Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија под бројем CCI No 2014TC16I5CB007. Јединствено одговорно лице за садржај ове публикације је Тимочки омладински центар и ни на који начин не може бити тумачен као став Европске уније или Управљачког тела програма.