Nakon razmene volontera u Bugarskoj, usledila je razmena i u Srbiji, a u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Bugarske. Dvadesetoro volontera iz Srbije i Bugarske ovog puta imali su priliku da u Zaječaru i Knjaževcu posete neke organizacije i institucije, kao i da u njima volontiraju.

Po dolasku volontera iz 10 volonterskih centara oni su najpre posetili Prostor za POMAK gde je upriličeno otvaranje razmene, gde su mogli da čuju više o samom projektu, da se međusobno upoznaju, ali i da predstave svoje volonterske centre. Nakon toga, usledila je poseta Zaječarskoj inicijativi i Omladinskom centru u Zaječaru, kada su imali priliku da se upoznaju sa njihovim edukativnim programima i programima donacije, kao i ko i kako može kod njih volontirati.

Drugi dan razmene započeo je volontiranjem u socijalnim uslugama. Dvadesetoro mladih imalo je priliku da volontira u Ustanovi za dnevni boravak dece i mladih sa invaliditetom „Oblutak“ u Zaječaru. Tom prilikom dobili su više informacija od zaposlenih u toj ustanovi kako se volonteri mogu uključiti u njihove aktivnosti, a zatim i tokom prepodneva volontirali u toj ustanovi. Volonteri su zajedno sa decom i mladima, korisnicima ovog dnevnog boravka, imali kreativne i sportske radionice. Tokom posete, a i u razgovoru nakon toga, moglo se videti zadovoljstvo samih volontera, a takođe su preneti i pozitivni utisci i zaposlenih i korisnika „Oblutka“.

Nakon volontiranja u Ustanovi „Oblutak“, volonteri iz Srbije i Bugarske posetili su Gradsku upravu Zaječar, kada su od zamenice gradonačelnika Marine Milić i zaposlenih u kancelariji za Lokalni ekonomski razvoj mogli da čuju više o mogućnostima koje će imati mladi kroz projekat koji grad Zaječar realizuje u sklopu istog prgorama prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, a u okviru koga je u toku izgradanja omladinskog kampa, tj. bungalova u Park-šumi Kraljevica.

Volonteri su posetili i Knjaževac, gde su imali priliku da se prošetaju kroz ovaj grad na istoku Srbije, ali i da posete Volonterski centar koji je otvoren u sklopu baš ovog projekta „Volonteri pomeraju granice“. Tokom posete, upriličen je i video poziv u okviru koga su volonteri mogli da čuju primer dobre prakse Volonterskog centra iz Siska, gde njihovi mladi volontiraju, koliko volontera imaju i koliko je mladih zainteresovano za volontiranje i doprinos lokalnoj zajednici na taj način.

Tokom posete održane su i radionice i predavanja na temu Erazmus+ programa, zatim o socijalnim uslugama, omladinskoj politici i aktivnom učešću mladih u Srbiji, a pričalo se i budućoj saradnji volontera iz ovih 10 volonterskih centara u pograničnom regionu Srbije i Bugarske i zajedničkih aktivnosti i nakon projekta.

Projekat „Volonteri pomeraju granice“ realizuje Timočki omladinski centar iz Zaječara u partnerstvu sa Slobodnim omladinskim centrom, a kofinansiran je od strane Evropske Unije kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija i sredstvima Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

__

Овај пројекат се кофинансира од стране Европске уније кроз Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија.

Ова публикација је направљена уз помоћ средстава Европске уније кроз Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија под бројем CCI No 2014TC16I5CB007. Јединствено одговорно лице за садржај ове публикације је Тимочки омладински центар и ни на који начин не може бити тумачен као став Европске уније или Управљачког тела програма.