Timočki omladinski centar i ove godine nizom aktivnosti obaležio je Međunarodni dan borbe protiv HIV-a i AIDS-a – 1. decembar.

Centralna aktivnost Međunarodnog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a održana je u petak 1. decembra 2017. godine, u periodu od 14 do 16 časova, na Trgu oslobođenja u Zaječaru. Tom prilikom organizovano je deljenje prezervativa i edukativnog materijala, a zaintersovani sugrađani su u okviru dobrovoljnog poverljivog savetovanja i testiranja  mogli da se testiraju brzim testovima na HIV.

Takođe u petak, aktivisti i volonteri TOC-a u saradnji sa đačkim parlamentima  srednjih škola u Zaječaru (Gimnazija, Medicinska škola, Tehnička škola, Ekonomsko-trgovinska škola), u dvorištu srednjoškolskog centra, u toku velikog odmora razogovarali su sa svojim vršnjacima, učenicima srednjih škola o reproduktivnom zdravlju, zdravim stilovima života i kako se zaštiti od polono prenosivih bolesti.

U okviru ovih aktivnosti volonteri Timočkog omladinskog centra deliće sugrađanima na centralnoj uličnoj manifestaciji i učenicima srednjih škola informativne brošure o polno prenosivim infekcijama, kako se od njih zaštiti, o značaju redovne brige o svom zdravlju.

Ove aktivnosti Timočki omladinski centar realizovao je u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje „Timok“ Zaječar i Unijom organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om.

Slogan ovogodišnje kampanje je „Testiraj se na HIV je važno je da znaš“.

U prethodnom periodu vršnjački edukatori Timočkog omaldinskog centra za prevenciju HIV-a i AIDS-a realizovali su edukativne radionice za svoje vršnjake u srednjim školama u Zaječaru. Oni će ovu praksu nastaviti i u narednom periodu, kako tokom decembra, meseca prevencije HIV-a i AIDS-a, tako i tokom naredne godine.