Nakon prvog treninga na temu pisanje javnih politika, koji je održan sredinom juna u Kladovu, prethodna tri dana, 6 – 8. avgusta 2017. godine, u istom gradu održan je trening za javno zagovaranje.

Kao i prethodni i ovaj trening realizovan je u sklopu projekta Klikni zeleno, i bio je namenjen predstavnicima udruženja, članica mreže OCD Istočne Srbije koje se bave životnom sredinom.

Tokom treninga učesnici su imali priliku da uče o elementima javnog zagovaranja, razvijanju strategije javnog zagovaranja, problem, dublje razumevanje i analiza, cilj kampanje, ciljna publika, uloge različitih grupa u kampanji, mapa moći. Treći dan treninga bio je rezervisan za komunikacijsku strategiju i vizualizaciju podataka, kanalima komunikacije i kreiranju poruke. Nakon teorijskog dela, učesnici su u malim grupama radili na mapiranju problema, definisanju ciljane publike, a na kraju i kreiranju promocije zagovaračkih kampanja.

Trening za javno zagovaranje održali su treneri Ana Pecarski i Deniz Hoti iz trenerske baze Krovne organizacije mladih Srbije.

Timočki omladinski centar jedna je od 11 organizacije koje su dobile institucionalni grant u okviru „Programa podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti žaštite životne sredine (CSOnnect)“, Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu Istočnu Evropu – REC kancelarija u Srbiji, uz finansisjku podršku Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj i Kraljevine Švedske. TOC ovaj projekat realizuje u partnerstvu sa Resusrs centrom Bor, Omladinom JAZAS-a Požarevac i Krovnom organizacijom mladih Srbije.