Proteklog vikenda, u Zaječaru i Boru organizovana je 5. po redu WebDan konferencija. U protkela tri dana Zaječarci i Borani imali su priliku da čuju mnošto zanimiljivih predavača iz Srbije, ali i drugih zemalja, koji su preneli učesnicima konfrencije svoja iskustva kada je u pitanju pokretanje i razvijanje biznisa putem Interneta.

WebDan konferencija, u godini u kojoj proslavlja prvi mali jubilej, prvi put bila je organizovana u dva grada. Petu godinu za redom Bor je bio domaćin ovog IT događaja, dok je WebDan konferencija po prvi put bila realizovana i u Zaječaru.

Svečano otvaranje 5. WebDan konferencije održano je u petak 12. maja 2017. godine, u Muzičkoj školi u Zaječaru. Nakon otvaranja usledila su predavanja Programiranje i karijera, koje je održao Milan Đorđević, Zaječarac, vlasnik jendog od najuspešnijih StartUp-ova u Srbiji VetColud-a, a zatim i predavanje o dizajnu, gosta iz Makedonije, Gocea Veleskog. Prvog dana konferencije motivaciono predavanje, na temu da ne treba odustajati od svog cilja prisutnima je pričao Nemanja Živković iz Pirota. Prvi panel WebDana bio je posvećen CoWorking prostorima iz ugla osnivača. Nenad Stojanović Deli prostor Niš, Ivan Brkljač Mokrin House Mokrin i Goran Radisavljević Pomak prostor Zaječar, pričali su iz ugla osnivača o funkcionisanu CoWorking prostora, dok su na drugom panelu priliku da se predstave imali lokalne zvezde Željko Mihajlović 3D umetnik, Sava Ristić – iTutorGroup, predavače engleskog putem Interneta i Miljan Džudović Insight Developmental Team. Završno predavanje prvog dana konferencije, ono koje je možda izazvalo i najviše pažnje, održao je Nenad Božidarević zapošljen u kompaniji Facebook, u odelu za Instagram. Nenad je učesnicima WebDan-a ispričao svoju priču kako je ods studentske prakse došao do posla u Instagramu, tj. Facebook-u.

Drugi dan Konferencije WebDan realizovan je u Boru, u Sali Muzičke škole. Svojim predavanjem, drugi dan konferencije otvorio je gost iz Hrvatske, Bojan Bernik. Učesnici konferencije imali su priliku da čuju koje je sve biznise putem intereneta Bojan pokretao i kako su se ti biznisi dalje razvijali. O finansijama i preduzetništvu i web aplikaciji namenjenoj paušalnim preduzetnicima, pričala je Sofija Popara, jedan od idejnih tvoraca Paušal.rs. Pre pauze za ručak, svoju briču o blogovanju i novinarstvu ispričala je LifeStyle blogerka, Branislava Antović. Dva panela bila su organizovana i drugog dana konferencije. Prvi panel i zbog teme, ali i zbog samih govornika, možda je privukao najviše pažnje učesnicima prisutnim na drugom danu konferencije. Brazilac Tijago Fereira, bloger portala Srbija za Mlade, te Aleksandar Ašković Growth hacker i Jasenka Marko YouTube specijalista, diskutovali su na temu YouTube marketing i promocija, kako oni koriste YouTube da prenesu svoje priče, ali o dobrim i lošim stranama korišćenja ove platforme za potrebe promocije i marketinga. S obzirom na to da je cela konferencija posvećena CoWorking prostorima, ljudima koji u CoWorking prostorima rade ili su pokrenuli svoje biznise, govornici drugog panela drugog dana WebDan konferencije pričali su o prostorima za kreativno delovanje, ali iz ugla stanara. Kako je raditi i pokretati biznis u jednom ovakvom prostoru i kako su u njima pokrenuli i razvili svoje biznise pričali su Milica Petrović i Nikola Zlatanović, tvorci brenda Ebony & Ivory, Nemanja Živković stanar ĆilimTech prostora u Pirotu i Igor Mitrović IT Centar Bor.

Poslednje predavanje drugog dana, ali ne i manje važno ili manje zanimljivo, baš naprotiv, održao je Stefan Pejčić. Na zanimljiv način, kroz polusatnu priču StandUp komičar iz Pirota preneo je učesnicima konferencije svoju priču, kako je počeo i ušao u svet programiranja.

Iako je konferencija zvanično zatvorena u subotu popodne, organizatori su učesnicima konferencije ipak priredili i još dešavanja, koje su takođe bile sastavni deo 5. WebDan konferencije. Nakon dva dana ispunjena predavanjima, svi učesnici konferencije imali su priliku da se druže i razmenjuju iskustva u okviru WebNoći koja je organizovana u borskom klubu Darkwood. Za dobru atmosferu bio je zadužen kragujevački bend Kepa&FreeSpirit (Smak tribute band).

Kao što je najavljeno, sama konferencija trajala je 3 dana. Prva dva su bila rezervisana za gore pominjana predavanja, dok su trećeg dana učesnici 5. WebDan konferencije imali priliku da posete kasnoantički lokalitet Felix Romuliana. Pored toga što predstavlja jedan od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika Timočke Krajine, organizatori su odabrali baš Felix Romuliana za izlet zbog multimedijalnog infomacionog i edukativnog centra, koji od 2016. godine čini sastavni deo ovog kasno-antičkog lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a.

Učešće na konferencije uzelo je preko 300 mladih iz Timočke Krajine, ali iz drugih gradova širom Srbije.

Konferenciju #WebDan realizuje Timočki omladinski centar u partnerstvu sa Udruženjem WebDan, kroz istoimeni projekat, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.