mladi su zakon pr sastanakResurs centar za zaječarski i borski okrug, Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ zajedno sa Timočkim omladinskim centrom, predstavio je petak 12. avgusta 2016. godine, na Međunarodni dan mladih rezultate konkursa za finansiranje omladinskih projekata u cilju podsticanja aktivizma i volonterizma mladih u okviru programa „MLADI SU ZAKON 2016“.

U Zaječaru, Grljanu, Boru i Kladovu biće finansirano ukupno 15 omladinskih projekata u ukupnoj vrednosti od 899.381 dinar. Tematske oblasti ovih projekata su: Promocija razumevanja, tolerancije i jednakih šansi za sve mlade; Uređenje javnih prostora u kojima mladi provode slobodno vreme i/ili organizacija aktivnosti za mlade u tim prostorima; Očuvanje kulturne baštine; Promocija međugeneracijske saradnje; Organizacija ICT edukacija; Promovisanje solidarnosti i humanosti; Zaštita životne sredine.

Udruženje Web tim „Bor 030“ organizovati školu Veb novinarstva za mlade Borane; neformalna grupa „Veljkovi hajduci“ napraviće učionicu na otvorenom u dvorištu OŠ „Hajduk Veljko u Zaječaru“; Aktivna omldaina Grljan će kroz svoj projekat realizovati Radionice tradicionalnih umetnosti i tako raditi na očuvanju kulturne baštine; Udruženje „Rekultua“ radiće na pokretanju časopisa „Rekultura“, namenjenog mladima, a koji će i uređivati sami mladi i koji će se baviti temama relevantnim i interesantnim mladima;  neformalna grupa „Duh istoka“, čiji je projekat Vremeplov, 2014. godine proglašen za najbolji u zaječarskom okrugu, i koji su 2015. kroz program Mladi su zakon otvorili biblioteku japanskih Manga stripova, ove godine će raditi na razvijanju Japanske društvene igre, sa manga likovima; OPSD „Dragan Radosavljević“ nakon uređenja pešačke staze „Bastioni Kraljevica“ kroz program Mladi su zakon 2014 i uređenja Staza zdravlja, kroz projekat Mladi su zakon 2015, ove godine radiće na pronalaženju ugroženih biljnih vrsti na teritoriji grada Zaječara i sve ih grupisati i predstaviti lokalnoj zajendici kroz jednu mini brošuru; zahvaljujući Omladinskom klubu „InterCOOLt“ iz Knjaževca, čiji je projekat Delimo planeu sa Kinom, proglašen najboljim za zaječarski okrug i nakon što su nas 2013. upoznali sa Španijom, 2014. sa Velikom Biratnijom, 2015. sa Kinom, ove godin Delićemo planetu i upoznaćemo kulturu Egipta; omladinska grupa „Ekološka patrola JAZ“ u okviru svog projekta radi će na sadnji drveća i postavljanju kanti u naselju Podliv; Đački parlament Ekonomsko-trgovinske škole Zaječar oplemeniće dvorište srednjoškolskog centra sadnjom drveća i postavljanjem klupica; Omladinska grupa „Divljina“ iz Kladova, nakon prošlogodišnjeg približavanja svojih vršnjaka prirodi kroz organizovanje izleta do pećina, planina i izvorišta u okolini Kladova, ove godine radiće na sređivanju kreativnog kutka namenjenog svim mladim Kladovljanima; omladinska grupa „Dečiji centar ART 019“ realizovaće radionice o besedništvu i lepomo govoru; Centar lokalne demokratije LDA iz Knjaževca, organizovanjem nizom tribina zagovaraće za dobijanje Omladinskog centra, koji bi bio namenjen i otvoren za sve mlade Knjževčane; omladinska grupa Veb dan iz Bora, realizovaće kroz veb školu niz edukacija koje će obraditi teme poput primeri uspešnih IT firmi, razvijanje sajta u Vordpres platformi, internet marketing, osnove grafičkog i veb dizajna itd; omladinska grupa Mladi za šapice organizovaće radionice, tribine i ulične aktivnosti kroz koje žele da približe mladim značaj brige o životinjama, pogotovu napuštenim kucama i macam u Zaječaru; Đaćki parlament Gimnazije „Bora Stanković“ iz Bora kroz svoj projekat srediće dvorište svoje škole, ali i takođe pored toga realizovati niz edukativnih edukacija za svoje vršnjake, takođe učenike Gimnazije u Boru, ali i druge zainteresovane, na teme tolerancije, razumevanja i nediskriminacije.

U skladu sa Zakonom o mladima i Nacionalnom strategijom za mlade, Ministarstvo omladine i sporta u partnerstvu sa trenutno 6 Resurs centara sedmu godinu za redom pruža podršku udruženjima mladih i neformalnim omladinskim grupama širom Srbije da kroz obuku i realizaciju omladinskih projekata podstiču aktivizam i volonterizam u svojim lokalnim zajednicama.

Od omladinskih volonterskih projekata koji su pristigli na adrese 6 resurs centara Ministarstva omladine i sporta, biće finansiran 91 OVP, u ukupnoj vrednost od 5,5 miliona dinara, kroz koje će biti promovisani aktivizam i volonterizam kod mladih.

Na adresu Resurs centra za Zajčarski i Borski okrug, OI „Đorđe Simeonović“, u prvom krugu je stiglo 20 omladinskih volonterskih projekata. Nakon održane obuke za pisanje projekata i praćenje projektnog ciklusa, održane sredinom jula meseca, i otvaranje drugog kruga konkursa, na adresu resurs centra stiglo je 15 omladinskih volonterskih projekata. Komisija ocenila pozitivno i odobrila finansiranje za svih 15 projekata, koji ispunjavaju sve uslove zadate konkursom.

Očekuje se da dodatnih šest Resurs centara programa raspiše konkurse za preostale grupe okruga (1) Srednjebanatski, Severnobački i Severnobanatski okrug, 2) Južnobanatski i Beogradski okrug, 3) Šumadijski i Pomoravski okrug, 4) Mačvanski i Kolubarski okrug, 5) Pirotski i Nišavski okrug, 6) Raški okrug i teritorija Kosova i Metohije) tokom septembra 2016. godine.

Danas, 12. avgusta obeležava se i Međunarodni dan mladih. Ovaj dan оbеlеžаvа sе u svetu оd 1999. gоdinе kаdа је Gеnеrаlnа skupštinа UN uvrstilа оvај dаn u zvаničаn kаlеndаr mеđunаrоdnih dаtumа UN. Оvај prаznik pоkrеnut je kаkо bi sе slаvilо bоgаtstvо i rаznоvrsnоst vеštinа, znаnjа i sprеmnоsti mlаdih dа аktivnо pоmоgnu zајеdnici u kојој živе. Тоkоm оvоg dаnа držаvе, instituciје, оrgаnizаciје i аktivisti širоm svеtа skrеću pаžnju nа pitаnjа kоја utiču nа pоlоžај оmlаdinе u društvu.

U Srbiјi sе Меđunаrоdni dаn mlаdih оbеlеžаvа tеk оd 2007. gоdinе.

Fotografije sa današnjeg Mladi su zakon Info dana u Zaječaru možete videti na fejsbuk stranici Mladi su zakon – zaječarski i borski okrug.