biram koga biram cover fotoAktivisti inicijative Biram koga biram, u četvrtak 2. juna 2016. godine, u periodu od 11 do 14 časova, na Trgu oslobođenja, u centru Zaječara razgovaraće sa građanima o tome zbog čega je važno da imamo “narodne, ne partijske poslanike”. Inicijativa Biram koga biram okuplja građane i predstavnike civilnog društva iz 12 gradova u Srbiji, eksperte u oblasti izbornog prava, kao i poslanike koji dele ove vrednosti.

“Bus izborne reforme” sa aktivistima inicijative Biram koga biram i organizacije Timočki omladinski centar kreće sa perona građanskog aktivizma i osim Zaječara posetiće još sedam gradova širom Srbije. Bus simbolično predstavlja inicijativu za promenu izbornog zakona koja dobija podršku građana širom Srbije i koju je do sada potpisalo više od 15.000 ljudi.

„Bus izborne reforme“ će osim Zaječara obići i Niš, Užice, Kruševac, Novi Pazar, Pirot, Kragujevac i Kikindu.
U okviru ove akcije biće predstavljeni i nalazi višemesečnog istraživanja ekspertskog tima koji ukazuju na nedostatke postojećeg izbornog sistema.

Aktuelni proporcionalni sistem, po kom je Srbija jedna izborna jedinica, predviđa glasanje za liste partija, ne direktno za poslanike. U ovakvom sistemu narodni poslanici nisu direktni predstavnici građana, već partija koje su ih na to mesto delegirale. Posledice toga su nizak stepen odgovornosti poslanika, neravnomerna teritorijalna zastupljenost građana u skupštini, nesrazmerna zastupljenost polova, neadekvatna zastupljenost manjina, neregularnosti u izbornom procesu, izostanak kontrole, ali i nepoverenje građana u rad parlamenta.

Aktivnosti inicijative sprovode se uz pomoć mreže udruženja okupljenih oko Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) i aktivističkih grupa Srbije u pokretu (SuP).

Priključite se našoj inicijativi jer je važno da biramo koga biramo!

bkb_mapa poslanika