Zanimljiva geografija EU 1Timočki omladinski centar (TOC) u petak 23. oktobra 2015. godine organizovaće na Trgu oslobođenja u Zaječaru Interkulturalno veče. U toku interkulturalne večeri, mladi iz zaječarskog okruga predstaviće Zaječarcima 5 zemalja Evropske unije. Neformalne grupe mladih bliže će upoznati sve prisutne sa kulturom, istorijom, privredom, hranom, sportom Grčke, Italije, Austrije i Holandije.

Ovo mini putovanje kroz 5 zemalja EU, održaće se na zaječarskom Skveru, u periodu od 16 do 18 časova.

Kao specijalni gosti na interkulturalnoj večeri biće mladi Knjaževčani, koji će Zaječarcima prezentovati Veliku Britaniju. Mladi okupljeni oko neformalne grupe InterCOOLt iz Knjaževca, Veliku Britaniju su izučavali i predstavili Knjaževčanima u okviru prošlogodišnjeg programa „Mladi su zakon – zaječarski okrug“, koji je TOC podržao kao Resurs centar Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije za pomenuti program. U toku interkulturalne večeri i Zaječarci će imati priliku da se upoznaju sa Velikom Britanijom.

Projektom „Zanimljiva geografija Evropske unije“ želimo da meću mladima u Zaječaru promovišemo mogućnosti, vrednosti i bogatstvo kulturoloških različitosti Evropske unije kroz niz aktivnosti od kojih je jedna interkulturalno veče kreirano od strane mladih za mlade kada će predstaviti neku od država članica EU.

Mladi iz Srbije retko putuju van granica svoje zemlje, najčešće samo tokom maturskih ekskurzija ili raspusta u poseti rodbini u inostranstvu, samim tim nemaju prilike da upoznaju druge kulture što često dovodi do netolerancije i predrasuda prema drugim narodima.

Dugoročno gledano najviše koristi od pristupanja Republike Srbije EU imaće mladi u kojoj vide svoju budućnost i šanse. Zato je bitno da pre nego što Srbija postane članica EU mladi upoznaju kulture naroda sa kojima će jednog dana živeti u zajednici.

Neformalne grupe Doče vita, E12, E14 i Titani, izabrane su da predstave Italiju, Austriju, Holandiju i Grčku, na konkursu koji je bio namenjen srednjoškolcima, učenicima zaječarskih srednjih škola, uzrasta od 15-19 godine, koji okupljeni u neformalne grupe od 5 članova žele da sami osmisle i volonterski organizuju interkulturalno veče za svoje vršnjake, roditelje i sugrađane tokom koje će predstaviti jednu od država članica EU po svom izboru.

Timočki omladinski centar projekat „Zanimljiva geografija Evropske unije“ realizuje uz finansijsku podršku Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije.