mladi.jpgTimočki omladinski centar nakon preseljenja u nove prostorije, u narednom periodu vredno nastavlja sa radom na osnaživanju mladih.
Uz završne aktivnosti na pisanju Strategije za bezbednost mladih Grada Zaječara, koja se realizuje u sklopu projekta Bezbednost mladih u Zaječaru, a finansira Misija OEBS-a u Srbiji i partnerstva sa Omladinom JAZAS-a Požarevac i UG Šansa na realizaciji programa Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije „Mladi su zakon 2015 – istočna Srbije“, tim TOC-a priprema početak realizacije još četiri projekta namenjena mladima.
Već sredinom avgusta TOC kreće sa realizacijom projekat „Pomak 2.0“, u okviru koga će organizacije civilnog društva dobiti mogućnosti da se transformisformišu u efikasne, efektivne i samoodržive organizacije koje će kroz kreativno preduzetništvo na direktan način doprinositi lokalnom ekonomskom razvoju i zapošljavanju mladih. Projektom „Pomak 2.0“,a zahvaljujući finansiranju Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, 6 organizacija civilnog društva (OCD), koje pokažu interesovanje kroz proces transformacije biće osnažena da pokrenu svoja društveno odgovorna preduzeća. Ovih 6 OCD nakon pokretanja sopstvena kreativna preduzeća izaći će na tržište,  a ostvareni prihod ugraditi u sufinansiranje svojih programa.
Projektom „Zanimljiva geografija Evropske unije“ želimo da među mladima u Zaječaru promovišemo EU mogućnosti i vrednosti kroz niz aktivnosti. Izložba jezika na Evropski dan jezika kojom će se predstaviti raznolikosti EU, istraživanje o stavovima mladih o EU, radionice sa vršnjačkim edukatorima o EU samo su neke od aktivnosti koje mlade Zaječarce očekuju u toku realizacije ovog projekta. Naš cilj je da projektom „Zanimljiva geografija EU“, finansiran od strane Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije, promovišemo bogatstva kulturoloških različitosti Evropske Unije, ali i da mlade podstaknemo na učešće u programu Erazmus+.
Osim upoznavanja sa mogućnostima i vrednostima EU i kulturam njenih država članica, mladi iz Zaječara imaće priliku da u toku jeseni kroz projekat „Mladi za društvo bez predrasuda“ zajedno sa drugarima iz Novog Pazara i Bečeja prođu školu za vršnjačke edukatore. Mladi iz tri grada biće ujedno i  promoteri poštovanja principa jednakosti i jednakih prava, smanjenja svih oblika diskriminacije i kroz umrežavanje sa svojim vršnjacima deliti te vrednosti i pokretati zajedničke aktivnosti i inicijative u svojim lokalnim srednima. Zaječar, Novi Pazar i Bečej, odabrani su kroz projekat „Mladi za društvo bez predrasuda“ koji finansira Kancelarija za ljudka i manjinska prava, za gradove domaćine projektnih aktivnosti, zato što su ovi gradovi dobri primeri multietničkih i multikulturalnih zajednica, a ujedno se nalaze i na različitim krajevima Srbije. Kroz ovaj projekat mladi iz pomenuta tri grada imaće možda i jedinstvenu priliku da upoznaju kulture drugih krajeva Srbije i to zahvaljujući svojim vršnjacima.
Tim Timočkog omladinskog centra, zahvaljujući projektu „Klikni realno 2.0“ i finansiranju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, nastaviće sa promovisanjem i povećanjem bezbednog korišćenja Interneta, a u cilju očuvanja i unapređenja razvoja zdravlja i bezbednosti dece i mladih u Timočkoj krajini. U toku ovog projekta, 15 mladih iz 5 gradova Timočke Krajine, biće edukovano o primeni teatarskih tehnika – Forum teatra u Timočkoj Krajini. Cilj nam je da razvijamo kritičko mišljenje i povećamo svest kod dece i mladih po pitanju zaštite i bezbednosti na internetu kroz organizaciju radionica forum teatra gde su upravo deca i mladi aktivni i direktni učesnici koje vrše intervencije. Takođe želja nam je da kroz forum teatar, ali i radionice, tribine i kampanju povećamo svest roditelja, nastavnika, profesora, a i šire javnosti po pitanju zaštite i bezbednosti dece i mladih na Internetu.
Kao što smo napomenuli u prvom pasusu, Timočki omladinski centar od 1. avgusta nalazi se na novoj adresi. Naše kancelarije sada su u ulici Zorana Radmilovića 5a, 3. sprat, stan 12. Mladi, kao i svi partneri, saradnici mogu nas naći na ovoj adresi.