DSC7894.jpgTimočki omladinski centar i Omladina JAZAS-a i ove godine bili su deo globlane inicijative „Sat za našu planetu – Earth hour“. U subotu 28. marta, u 20 časova, na Trgu oslobođenja u Zaječaru počeo je jednočasovni edukativno zabavni program kroji su pripremili mladi Zaječarci, a čiji cilj je bio da skrene pažnju svim građanima Zaječara na problem klimatskih promena, koji je iz dana u dan sve veći.
Na samom početku večeri učenici Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Zaječara pročitali su prisutnima svoje edukativne tekstove iz kojih smo mogli više da čujemo o zaštiti životne sredine, brige o našoj planeti Zemlji, kao i to šta svi zajedno možemo uraditi da sprečimo uništavanje naše planete i okoline u kojoj živimo. Program su uveličali mladi Zaječarci i Zaječarke iz benda Rok Ćira i Rok Spira, koji su izveli akustične verzije nekoliko poznatih domaćih pop-rok-pank hitova. S obzirom da je u periodu od 20:30 do 21:30 časova u samom centru grada Zaječara bila isključena ulična rasveta, kao i dekorativna rasveta na Skveru i zgradama koje se nalaze na Trgu oslobođenja, zgradam Osnovnog Suda, Gradske Uprave, Muzeja, oko 200 okupljenih Zaječaraca osvetljenje je pravilo svećama.
„Sat za našu planetu“, najveća globalna volonterska akcija po treći put organizovana je u Zaječaru, sedmi u Srbiji, a deveti put u svetu, na inicijativu i uz podršku WWF-a, Svetskog fonda za prirodu.
Sat za našu planetu  ove godine je postigao svoj planetarni rekord: akcija je obeležena u 172 zemlje, uključujući i one najpogođenije klimatskim promenama poput Filipina, Maldiva i Madagaskara, kao i zemlje u kojima je emisija ugljen-dioksida najviša poput Kine, Brazila i SAD. Rekord je opet postignut I u Srbiji sa ukupno 91 gradom i opštinom učesnika akcije, 172 škole, brojne kompanije, mediji, organizacije civilnog društva i pojedinci.
U Zaječaru, ovogodišnju akciju TOC i Omladina JAZAS-a realizovali su u saradnji sa Gradskom upravom Zaječar, Kancelarijom za mlade Zaječar, Odredom izviđača „Đorđe Simeonović“ Zaječar, kao i Tehničkom školom i Osnovnom školom „Desanka Maksimović“.