DSC5239.jpgDvadesetoro mladih ljudi iz Zaječara, Boljevca, Bora, Negotina i Kladova u periodu od 16. do 20. oktobra 2014. godine na Rtnju prošlo je kroz projekta Klikni realno obuku za vršnjačke edukatore za bezbedno ponašanje na Internetu.

U toku petodnevne obuke, mladi uzrasta 15 do 17 godina, budući vršnjački edukatori slušali su predavanja i učestvovali na radionicama u okviru kojih obrađivane teme diskriminacije i govora mržnje na Internetu, kako da pravilno rasporede vreme u toku tribine i o čemu se treba pričati na tribinama na temu bezebdnog Interenta,  šta je bitno kod javnog nastupa, verobalnu i neverbalnu komunikaciju i timski rad.

TOC-ov tim trenera imao je za cilj da prenese svoje znanje mladima, koji će nakon ovog treninga kroz vršnjačke edukacije u svojim školama u toku kojih će skretati pažnju svojim vršnjacima, ali i deci i njihovim roditeljima kako da svi zajedno što relanije i bezbednije klikćemo. Takođe njihov zadatak biće i organizovanje uličnih akcija u okviru kojih će i sa svojim sugrađana razgovarati na temu bezbednog korišćenja i ponašanja na Internetu.

S obzirom da mladi možda i najveći deo svog slobodnog vremena provode na Internetu i društvenim mrežama, ali sve češće koriste ovu globlanu mrežu i u edukativne svrhe, odnosno kao dodatno pomagalo u toku svog školovanja, neophodno je skrenuti im pažnju na to sa čime sve tu mogu da se sretnu.

U toku protekle, 48. Gitarijade, volonteri TOC-a, CAZAS-a i Omladine JAZAS-a Požarevac i Zaječar relizovali su jednu od aktivnosti ovog projekta. Naime oni su na nekoliko punktova u Zaječaru, ali i samom prostoru Gitarijade, Kraljevici, razgovarali sa posetiocima Gitarijade i građanima Zaječara, o tome da li znaju kako da budu bezbedni dok koriste Internet. Volonteri su razgovore učinili zanimljivijim jer su svim mladim ljudima koji su želeli da pričaju sa njima na ovu temu, omogućili fotografisanje u našem Instagram bezbednom ramu, na kome su se nalazili tagovima koji vam mogu dati odgovore kako biti bezbedan i realan na Interentu, te kako reći NE mržnji i u virtuelnom i u realnom svetu. Kao zahvalnost za to što su pristali da razgovaraju o ovoj bitnoj temi koja pogađa sve mlade, ali i ostale naše sugrađane, posetioci Gitarijade i našeg štanda dobili su i promo materijal ovog projekta u vidu bedževe i flajera.

Timočki omladinski centar ovaj projekat realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.