Resurs centar za zaječarski okrug, TOC – Timočki omladinski centar, predstavio je utorak 12. avgusta 2014. godine na Međunarodni dan mladih rezultate konkursa za finansiranje omladinskih projekata u cilju podsticanja aktivizma i volonterizma mladih u okviru programa „MLADI SU ZAKON“

U Zaječaru, Boljevcu i Knjaževcu biće finansirano 10 omladinskih projekata u ukupnoj vrednosti od 635.000 dinara. Tematske oblasti ovih projekata su: podsticanje aktivnog učešća mladih u društvu, unapređenje mogućnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih i očuvanje zdravlja mladih. Tako će neformalna grupa „Infinity Energy“ napraviti reiklažni komdomat; Omladinski kulturni centar „OKCE“ iz Knjaževca predstaviti svoj grad kroz generacije, Dečiji centar „ART 019“  među zaječarskim srednjoškolcima popularizovati zdravu ishranu, uvođenjem zdrave hrane u kioske u blizini srednjoškolskog centra; neformalna grupa „Duh istoka“, čiji je projekat Vremeplov, prošle godine proglašen za najbolji u zaječarskom okrugu, ove godine će napraviti Mangazord, odnosno otvorit biblioteku japanskih strpiova; Centar za kreativni razvoj iz Knjaževca će Skockati ćoše, odnosno urediti prostor namenjen mladim Knjaževčanima, Omladinski klub iz Boljevca će organizovati humanitarnu Likovnu koloniju mladih; OPSD „Dragan Radosavljević“ srediti pešačku stazu „Bastioni Kraljevica“; zahvaljujući Omladinskom klubu „InterCOOLt“ iz Knjaževca upoznaćemo kulturu Velike Britanije; neformalna grupa mladih „Sunce“ će kroz projekat „Sport je zakon“ urediti nekoliko sportskih igrališta za mlade u Zaječaru; a Kulturno mentalna revolucija kroz Metamorfozu svesti pomoći razvoj kulturne svesti mladih, te mini festivalom promovisati strit art kao umetnost.

U skladu sa Zakonom o mladima i Nacionalnom strategijom za mlade, Ministarstvo omladine i sporta u partnerstvu sa 26 Resurs centara petu godinu za redom pruža podršku udruženjima mladih i neformalnim omladinskim grupama širom Srbije da kroz obuku i realizaciju omladinskih projekata podstiču aktivizam i volonterizam u svojim lokalnim zajednicama.

Na adrese resurs centara Ministarstva omladine i sporta, u 25 okruga Srbije, pristiglo je 440 omladinskih volonterskih projekata, dok će 257 njih biti finansirano i kroz svoje projekte promovisati humanost Mladi su zakon 2014. godine. U Timočki omladinski centara, kao resurs centar za zaječarski okrug 19 neformalnih grupa mladih i udruženja mladih podnelo je predloge svojih projekata, dok je komisija ocenila pozitivno i odobrila finansiranje za 10 najboljih projekata koji ispunjavaju sve uslove zadate konkursom.  

Zajedno sa novoodabranim projektima u okviru programa MLADI SU ZAKON, finansirano je 930 omladinskih volonterskih projekta u iznosu od skoro 65,5 miliona dinara. Program je omogućio i da više od 1400 različitih udruženja mladih i neformalnih udruženja mladih prođe obuku za pisanje projekata i upravljanje projektnim ciklusom.

Danas, 12. avgusta se obeležava i Međunarodni dan mladih. оbеlеžаvа sе оd 1999. gоdinе kаdа је Gеnеrаlnа skupštinа UN uvrstilа оvај dаn u zvаničаn kаlеndаr mеđunаrоdnih dаtumа UN. Оvај prаznik је pоkrеnut kаkо bi sе slаvilо bоgаtstvо i rаznоvrsnоst vеštinа, znаnjа i sprеmnоsti mlаdih dа аktivnо pоmоgnu zајеdnici u kојој živе. Тоkоm оvоg dаnа držаvе, instituciје, оrgаnizаciје i аktivisti širоm svеtа skrеću pаžnju nа pitаnjа kоја utiču nа pоlоžај оmlаdinе u društvu. 

U Srbiјi sе Меđunаrоdni dаn mlаdih оbеlеžаvа tеk оd 2007. gоdinе. Ove godine centralno je beležen u Nišu, gde je održana Panel diskusija na temu „Briga o mladima: decentralizacija (ne)odgovornosti“, a govornici su bili Vanja Udovičić, Ministar omladine i sporta, Marjan Cvetković, predsednik UO Krovne roganizacije mladih Srbije i Zoran Perišić, gradonačelnik Niša. 

Ovogodišnji Međunarodni dan mladih globalno se tematski obeležava otvaranjem pitanja u oblasti mentalnog zdravlja mladih i dostupnosti usluga u ovom kontekstu, skretanjem pažnje na stigmatizaciju i diskriminaciju.

Fotografije sa današnjeg Mladi su zakon Info dana u Zaječaru možete videti na fejsbuk stranici Mladi su zakon – zaječarski okrug.