Picture-692.jpgTimočki omladinski centar i Gitarijada, u saradnji sa organizacijom Alter Art iz Travnika(BiH), treću godinu za redom organizovali su Rok akademiju, u sklopu pratećeg programa zaječarske Gitarijade. U periodu od 26. do 30. jula 2014. godine, članovi bendova polufinalista 48. Gitarijade imali su priliku da steknu nova znanja iz nekoliko oblasti važnih za profesionalno funkcionisanje jednog benda.
Mladi bendovi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije kroz nekoliko radionica naučili su kako da pravilno održavaju i podešavaju svoje instrumente, metodologiju vežbanja, kao i menadžment benda i produkciju zvuka.
Ovogodišnju akademiju prošlo je 7 od 14 polufinalnih bendova 48. Gitarijade, među kojima su Revolt, Goddamn, Manitou, El Kachon, MicroWave, Holographic human element i D ZOO.
Predavač na ovoj akademiji su, kao i prethodnih godina bili Darko Saračević iz travničke organizacije Alter Art sa kojom TOC parterski sarađuje već duži niz godina.
Rok akademiju posetio je u ime Ministarstva omladine I sporta, državni sekretar za omladinu, gospodin Nenad Borovčanin. Obraćajući se učesnicima rok akademije i prisutnim novinarima naglasio je važnost održavanja ovakvog festivala i istakao zadovoljstvo što Gitarijada, kao lider u regionu u promociji rokenrola i kreativnih industrija, ovoliko dugo traje i pruža podršku mladim neafirmisanim rok bendovima.
Polaznici Rok akademije imali su priliku da poslednjeg dana akademije polažu i svoj „Diplomski ispit“, na Trgu oslobođenja u Zaječaru kada su pokazali šta su sve naučili u prethodnih 5 dana.
Sve radionice ovogodišnje Rok akademije bile su održavne u prostorijama Muzičke škole “Stevan Mokranjac” u Zaječaru, kojoj se zahvaljujemo na podršci.
Rok akademija se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, kao i podršku grada Zaječara.