Timočki Omladinski Centar, Omladina JAZAS-a Zaječar i Zavod za javno zdravlje „Timok“ Zaječar, u nedelju 18. maja 2014. godine, obeleižiće na Trgu oslobodenja u Zaječaru Međunarodni dan sećanja na preminule od SIDA-e.

Srbija će ove godine jedanaesti put obeležiti ovaj dan. Tom prilikom će u 29 gradova biti organizovane prigodne aktivnosti koje će biti usmerene na promociju zdravih stilove života, kao i informisanja o dostupnim uslugama na lokalu, prepoznavanju i smanjenju rizičnog ponašanja, promociji značaja pravovremenog testiranja na HIV prećenog savetovanjem, kao i stvaranju neosođujućeg okruženja za osobe inficirane HIV-om. U Zaječaru ovaj dan se obeležava sedmu godinu za redom.

Slogan ovogodišnje kampanje je ,,DA NE ODUSTANEMO“.

Sećanje na preminule od AIDS-a je jedna od nasjtarijih mobilizacionih kampanja koja ima za cilj podizanje svesti u vezi HIV-a i AIDS-a na globalnom nivou. Ova kampanja pokrenuta je od strane Globalnog zdravstvenog saveta. Ovogodišnja 31. Kampanja na globalnom nivou posvećena je sećanju na preminule od AIDS-a koordinisana je od strane osoba koje žive sa HIV-om kroz Globalnu mrežu osoba koje žive sa HIV-om, a obeležava se u maja u više od sto zemalja, prigodnim manifestacijama koje imaju za cilj promovisanje solidarnosti i zajedničkih akcija u oblasti HIV infekcije iAIDS-a, pod sloganom,,Let’s the light on HlV“.

Danas, kada u svetu živi više od 33 miliona osoba zaraženih HIV-om, ova kampanja ima za cilj da pored odavanja počasti preminulima od SIDA-e i uspostavi dijalog u zajednici o značaju i načinima uspešne prevencije HIV infekcije, lečenju, nezi, pružanju podrške osobama koje žive sa HIV-om, ali i stvaranju društvenog okruženja bez stigmatizacije i diskriminacije.

Centralna ulična manifestacija biće održana na Trgu oslobodenja od 19 do 21 čas. Građani koji budu bili prisutni na glavnom gradskom trgu, imaće priliku da upala sveće u znak sećanja na premiule od SIDA-e, ali i da ostave poruku podrške.