plakat1.jpgPreko 70 ljudi učestvovalo je 1. i 2. aprila 2014. godine na Konferenciji o omladinskom preduzetništvu u Zaječaru. Ova Konferencija ujedno je bila i završna konferencija projekta “Karijerno vođenje mladih, zapošljavanje, umrežavanje preduzetnika i razmena”, koji je Timočki omladinski centar u perthodnih godinu dana realizovao u saradnji sa fondacijom “Kauzi” iz Sofije.

U toku ove dvodnevne aktivnosti, mladi iz Bugarske i Srbije imali su priliku da najpre čuju šta je sve urađeno u okviru projekta u prethodnih godinu dana. Nešto više o tome koje su to aktivnosti realizovane učesnicima je govorila je Srebrina Efremova, menadžer projekta. U toku prvog panela učesnici su imali priliku da vide i rezultate istraživanja “Analiza zapošljavanja i preduzetničkih veština mladih Zaječarskog okruga”, koje je sprovedeno u toku projekta. Ana-Marija Đurić iz TOC-a nam je predstavila podatke iz ovog istraživanja po kome oko 60% mladih, koji su učestvovali u anketi želi da pokrene neku vrstu biznisa, ali ne u ovom trenutku, dok je 25% onih koji žele da započnu sopstveni biznis bez obzira na prilike u kojima se nalaze. U toku prvog panela predstavljena su i dva vodiča nastala u toku projekta, a o kojima je nešto više rekla Marina Stefanova iz Fondacije “Kauzi”.

U toku prvog dana Konferencije održana su još dva panela u toku kojih je najpre Dejan Nedeljković iz Nacionalne službe za zapošljavanje Zaječar (NSZ) predstavio mogućnosti finansiranja početnog biznisa koje nudi NSZ. Naredni panel vodio je Boban Kostadinović iz Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije u okviru kog je mladima predstavio razne programe kroz koje mogu finansirati početni biznisa,a koje nude razne institucije u Srbiji i region.

Drugi dan Konferencije o otvorio je kolega iz OCD Proaktiv iz Niša, Nenad Stojanović, koji je budućim mladim preduzetnicima predstavio Biznis inkubator centar za kreativne industrije, koji je upravo OCD Proaktiv otvorio prošle godine u Nišu. Ovaj Biznis inkubator centar trenutno ima 15 korisnika, mladih preduzetnika, kojima je osim prostora za rad obezbeđena i pomoć pravnika i ekonomiste BIC-a. O tome kako kreativne industrije mogu pomoći u pokretanju biznis pričao je i Goran Radisavljević, izvršni director Timočkog omladinskog centra. Završno predavanje na Konferenciji o omladinskom preduzetništvu održao je Vladimir Stanković, u internt krugovima poznatiji kao Deda Bor, bloger HR menadžer, i možemo reći internet profesionalac. On je mladima pričao o tome kako im Internet može biti u službi samozapošljivosti i promocije. Predočeno im je kako im u poslovanju može pomoći Blog, a kako društvene mreže, i da li su sve društvene mreže dobre i korisne za poslovanje i širenje biznisa.

Nakon zvaničnog dela konferencije gosti iz Bugarske izrazili su želju da idu i u turistički obilazak Zaječara i okoline, što smo im mi i omogućili. Dvadesetoro mladih iz Bugarske imalo je priliku da najpre obiđe Narodni muzej u Zaječaru, a zatim i kasno antički lokalitet Felix Romuliana. Ovom priliko zahvalićemo se Upravi i kustosima Narodnog muzeja Zaječar na divnom gostoprimstvu.

Vodeći partner na projektu “Karijerno vođenje mladih, umrežavanje preduzetnika i razmena” je Fondacija „Kauzi“ iz Sofije, a partner na projektu je i bugarska Nacionalna asocijacija malih i srednjih preduzeća.

Оvај prојеkаt sе kоfinаnsirа оd strаnе Еvrоpskе uniје krоz IPА Prоgrаm prеkоgrаničnе sаrаdnjе Bugаrskа-Srbiја, brој: CCI No 2007CB16IPO006. Prојеkаt sе sufinаnsirа i srеdstvimа Мinistаrstvа оmlаdinе i spоrtа Rеpublikе Srbiје.