Timočki omladinski centar, treću godinu za redom u saradnji sa fondom B92 realizuje projekat „Centar za bezbedni internet – Klikni bezbedno“.

Cilj ovog projekta je edukacija pre svega dece i omladine , kao i njihovih roditelja, nastavnika i drugih ljudi koji su direktno ukljuceni u rad sa decom, o značaju  zaštite građana od nedzvoljenog, štetnog sadržaja i ponašanja na internetu, kao i načinima bezbednog korišćenja novih tehnologija.

Kao glavne projektne aktivnosti, planirane su radionice sa učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i njihovim roditeljima. U okviru radionica predvidjeno je puštanje filmova o deci koja su se susrela sa vršnjakčkim maltretiranjem putem interneta, ali održavanje kratkih edukativnih tribina, u okviru kojih će predavači pričati o mogućim rizicima sa kojima se deca mogu susreti na internetu, ali i rešavanju rizičnih situacija.
Radionice će osim u Zaječaru biti održane u više gradova Timočke krajine, pa tako i u Boru, Boljevcu, Sokobanji, Negotinu, Knjaževcu, Majdanpeku i Kladovu. 

Jedan od važnijih delova projekta je i elektronski mehanizam za prijavu nelegalnog, štetnog I neprimerenog sadržaja I ponašanja na internet – Net patrola. U net patrol obučeni operateri će primate, obrađivati prosleđivati sve prijave koje dođu do operatera, najpre će biti obrađivane, a zatim i prosleđivane nadležnim službama.

Nelegalni sadržaj možete prijaviti na sajtu Net patrole.

Ovaj projekat osim Fonda B92, podržali su i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomuniacija i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, a uz finansijsku podršku Generalnog direktorata za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije Evropske komisije CONNECT.

Ranije aktivnosti u okviru ovog projekta, realizovanog pod nazivom „Sveobuhvatni pristup zaštiti dece od seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja na internetu“ odnosno „Klikni realno“ možete pogledati i u tekstu o obeležavanju Dana bezbednog interneta.

Korisni linkovi:
FB stranica projekta Klikni bezbedno
FB stranica Centra za bezbedni internet