U ponedeljak, 20. maja 2013. godine, u ZA Media centru u Zaječaru održana je konferencija za novinare povodom promocije konkursa za finansiranje omladinskih projekata za zaječarski okrug.

Nenad Borovčanin, državni sekretar Ministarstva omladine I sporta, predstavio je mogućnosti koje mladima nudi Ministarstvo kroz svoje programe i aktivnosti. Naglasak je dat na rad kancelarija za mlade ali i saradnju sa organizacijama civilnog društva koje za svoje aktivnosti konkurišu za finansijska sredstva kod MOS-a. Borovčanin je istakao važnost podsticanja aktivizma i volonterizma kod mladih, povećanja mobilnosti i saradnje sa mladima u regionu i širom Evrope, ali i jačanja kapaciteta mladih kako bi mogli da za realizaciju svojih ideja konkurišu i kod drugih donatora.  Osvrnuo se i na  aktivnosti Nacionalne kampanje protiv govora mržnje na Internetu (npr. 144. fudbalski večiti derbi) i otkrio da se neke od njih planiraju i tokom 47. Gitarijade. Najavio je i javni čas pokreta I zdravlja u više od 100 škola Srbije koji će biti održan u sredu 22. maja.

Ivan Živković, predsednik UO Timočkog omladinskog centra detaljno je predstavio konkurs za finansiranje omladinskih projekata za zaječarski okrug i osvrnuo se na primere akcija koje su u okviru ovog programa realizovane u Zaječaru, Boljevcu, Skobanji i Knjaževcu 2012. godine.

Goran Radisavljević, izvršni director TOC-a iskoristio je ovu priliku da najavi aktivnosti koje očekuju našu organizaciju u narednom periodu.  Pre svega, upućen je poziv svim mladima iz Istočne Srbije koji su zainteresovani za osnove ljudskih I manjinskih prava I razvoj međuetničkog dijaloga da se prijave za učešće na jednodnevnom seminaru Beogradske otvorene škole – „Interkulturni dijalog u Srbiji – most ka inkluzivnim i tolerantnim zajednicama“.  Radisavljević je novinarima predstvio I aktivnosti koje nas očekuju na projektu “Karijerno vođenje mladih, zapošljavanje, umrežavanje preduzetnika i razmena”, kоfinаnsirаnog оd strаnе Еvrоpskе uniје krоz IPА Prоgrаm prеkоgrаničnе sаrаdnjе Bugаrskа-Srbiја, I naglasio da će se ovaj projekat razlikovati od drugih koji se bave razvojem omladinskog preduzetništva tako što će podstivati razvoj kreativnih industrija.

Pre konferencije za novinare, Borovčanin se u prostorijama TOC-a sastao sa koordinatorima KZM-ova I predstavnicima omladinskih organizacija I organizacija za mlade iz zaječarskog okruga kako bi se upoznao sa njihovim radom I dobio informacije sa terena o međusobnoj saradnji, iskustvom sa MOS-om, problemima mladih ali I dostupnim rešenjima