Timočki Omladinski Centrar u saradnji sa organizacijama Fond B92, Save the Children International i OAK Foundation, 7. februara u sali Muzičke škole u Zaječaru, organizovao 10. godišnju proslavu Dana bezbednog Interneta pod sloganom “Povezivanje sa poštovanjem’’. Cilj obeležavanja je promovisanje bezbednijeg i odgovornijeg korišćenja onlajn tehnologija i mobilnog interneta, naročito među decom i mladima.

TOC je ovaj dan proveo u društvu mladih iz lokalnih osnovnih škola. Tema dana je bila vršnjačko nasilje i šikaniranje putem interneta, te su puštane projekcije mini filmova Tagged i Amanda Todd.

Tagged je film koji, kroz rekonstrukciju događaja, prikazuje širenje uticaja sajberbulinga i posledice koje isto može prouzrokovati u realnom životu osobe.

Amanda Todd je video snimak koji se nalazi na poznatoj društvenoj mreži Jutjub i prikazuje ispovest devojčice koja je izvršila samoubistvo jer je godinama trpela šikaniranje od strane vršnjaka, kao i sve vrste nasilja.

Nakon projekcija, sa osnovcima je započeta diskusija na temu šikaniranja, onlajn nasilja i pravilne upotrebe interneta. Predočeno im je kome se mogu obratiti, odnosno kome treba da prijave ukoliko trpe ili, čak, znaju da neko trpi bilo koji vid nasilja. Obzirom das u izrazili želju da ponovo pogledaju ova dva filma, TOC će se rado odazvati i nastaviti sa predavanjima u osnovnim i srednjim školama u okviru projekta Klikni Realno koji za cilj ima prevenciju nasilja među decom.

TOC je uzeo učešće i u Nacionalnoj kampanji za borbu potiv govora mržnje na Internetu.

Podsećamo roditelje da mogu preuzeti brošuru sa savetima kako da zaštite svoju decu od opasnosti na internetu.