Prethodne srede, 7. novembra, kao resurs centar Ministarstva omladine i sporta za zaječarski okrug, u cilju podsticanja aktivizma i volonterizma mladih u okviru programa „Mladi su zakon“ , u prostorijama Nacionalne agencije za regionalni razvoj u Zaječaru  organizovali smo prigodnu svečanost povodom uspešnog završetka omladinskih projekata na kojoj je plaketa za najuspešniju uručena Centru za održivu budućnost „Zelena zona“ iz Knjaževca.

Stara planina, moj prostor“ naziv je projekta koji je okupio mlade oko ideje da se reši problem nedostatka prostora za realizaciju edukativnih radionica i provođenje slobodnog vremena u prirodi. U dogovoru sa Zavičajnim muzejom Knjaževac mladi će moći nesmetano i besplatno da koriste prostorije i dvorište nekadašnje škole u Balta Berilovcu, sada Muzeja Stare planine. Volonteri su pripremili i rasčistili teren, postavili sprave i rekvizite za relaksaciju i rekreaciju, a uz logorsku vatru razmenjivali iskustva i planirali buduće akcije i kampove.

Zahvalnice za uspešnu realizaciju volonterskih projekata uručene su i učenicima osnovne škole „Ljuba Nešić“ iz Zaječara koji su uredili terene i dvorište svoje škole; volonterima Centra za kreativni razvoj iz Knjaževca koji su uredili mini amfiteatar kao deo zabavno rekreativnog kutka za mlade; aktivistima Omladinskog kulturnog centra OKCE koji su rešili problem nedostatka adekvatnog prostora za vežbanje mladih bendova; omladinskoj organizaciji Romulijana iz Gamzigrada koji su preuredili prostorije Mesne zajednice u klub za mlade; neformalnoj grupi Beta 6 koji su putem Internet konkursa animirali mlade da budu humaniji i bezbedniji u odnosu sa životinjama; Omladinskom klubu Boljevac koji je izgradio na gradskom kupalištu teren za odbojku na pesku i promovisao nadvlačenje konopca kao sportsku veštinu; Mladim liderima Sokobanje koji se se umrežavali na vikend radionici o omladinskoj politici i položaju mladih na lokalu.

Ovom prilikom premijerno je prikazan petominutni dokumentarni film o realizaciji svih projekata u okrugu i izloženo stotinak fotografija nastali tokom volonterkih akcija koje možete pogledati u albumu „Mladi su zakon 2012“ u galeriji našeg sajta ili na našoj fejsbuk strani.

Nakon formalnog dela prisutne je zabavljao duet mladih gitarista, Peđe i Nikole, ali i nekoliko učenika škole Ljuba Nešić koji su spontano uzeli gitare u ruke.

Pre same svečanosti organizovan je okrugli sto na temu „Kuda ide omladinska politika na lokalnom nivou?“ tokom koga su omladinski aktivisti sa predstavnicima lokalnih samouprava – koordinatorima kancelarija za mlade iz Zaječara, Boljevca i Knjaževca diskutovali o problemima i planovima za dalji rad. Jedan od zaključaka je da lokalne samouprave u budžetima za naredne godine trebaju odvojiti veće iznose za finansiranje i sufinansiranje omladinskih inicijativa, ideja i projekta koji su u skladu sa lokalnim akcionim planovima za mlade. Ova javna diskusija predviđena je i kao aktivnost na projektu „Mladi pišu agendu za novu vladu“ kako bi proces zagovaranja za politike za mlade bio i dalje nastavljen i kako bi se uticalo na promenu i/ili jačanje politika ka mladima i uspostavio dijalog sa donosiocima odluka.

Na kraju dana u pabu Rivendel organizovana je svirka zaječarskog benda VIS Novi dan, benda sastavljenog od srednjoškolaca i jednog profesora, polaznika rock akademije i benda koji je na 46. Gitarijadi osvojio nagradu publike i DJ Fokusa.

Podsetimo, ranije ove godine, raspisali smo javni konkurs za finansiranje omladinskih projekta na koji se javilo četrnaest udruženja mladih i neformalnih grupa  čijim je predstavnicima organizovana obuka iz oblasti pisanja predloga projekata (razvijanje projektnih ideja) nakon koje je odabrano osam projekata kojima su uručeni čekovi  za finansiranje i pružena logističko-tehnička podrška tokom realizacije.