Dan bezbednog interneta, Safe internet day – SID se organizuje, svakog 7. februara u preko 70 zemalja, da bi se promovisalo bezbedno i odgovornije korišćenje online tehnologije i mobilnog interneta, naročito među decom i mladima u čitavom svetu. Svake godine organizuje se na stotine javnih događaja da bi se podizala svest ljudi o problemima u vezi sa bezbednim korišćenjem interneta.

26% dece prijavljuje da imaju profil na nekoj od javnih društvenih mreža.

12% dece u Evropi uzrasta od 9 do 16 godina prijavljuje da ih je gnjavilo ili uznemiravalo nešto na internetu.

…ali da i pored toga 56% roditelja čija su deca primila poruke neprijatnog ili uvredljivog sadržaja dok su koristili internet ni ne znaju za ovakve događaje.

Jedan od osam roditelja ne prati šta im dete radi na internetu.

36% dece uzrasta od 9 do 16 godina tvrdi da znaju više o internetu od svojih roditelja.

Roditelji kažu da oni dobijaju savete o bezbednosti na internetu prvo i pre svega od članova porodice i prijatelja (48%).

Činjenice preuzete iz ankete Ponašanje dece u Evropskoj uniji na internetu (EU Kids Online survey, www.eukidsonline.net.)

Timočki Omladinski Centar je u dvomesečnom periodu krajem 2011. godine održao predavanja u osam gradova Timočke Krajne u kojima je učestvovalo preko 1000 dece. U narednom periodu TOC planira da svoj rad usmeri i na edukaciju roditelja, jer smatramo da su oni bitna karika u rešavanju ovog problema.

Opširnije o ovoj temi možete pročitati na: b92.net/sic/

Predlažemo da pogledate veb sajt Klikni bezbedno i facebook stranicu Centra za bezbedni internet.