Identitet-ZA-TOC-7.jpgU utorak 26. decembra 2011. godine u prijatnom ambijentu Radul Begovog Konaka u Zaječaru održano je predavanje na temu “Izgradnja digitalnog identiteta”. Tridesetak zaječaraca/ki je imalo priliku da od jednog od najpoznatijih srpskih blogera Vladimira Stankovića, u digitalnom svetu poznatim pod pseudonimom DedaBor, čuje koji su to osnovni koraci koje moraju preduzeti kako bi bili prepoznatljivi i uspešni na Internetu. „Prvo promovišite sami sebe (misleći i na proizvod, organizaciju, kompaniju) pa onda čekajte da vas promovišu drugi. Dok čekate druge prolazi vam dragoceno vreme”, rekao je predavač.

Izgradnja digitalnog identiteta je proces koji traje, a kako bi bio što uspešniji morate što za privatni što za poslovni nalog kreirati strategiju koja če vas dovesti do cilja koji ćete pre toga sami sebi postaviti. Kako bi se cilj što lakše dostigao potrebno je da vas karakteriše iskrenost, idejnost, istrajnost… Naglasak je dakle, dat na tome da morate biti svoji, i u digitalnom i u realnom svetu – ne predstavljajte sebe lepotanom ako to niste (možda ste sebi, mami ili ženi najlepši, a drugima ne) odnosno ne predstavljajte sa kao Džordž Kluni ako to zaista i niste.

Kako bi bili što vidljiviji morate pametno koristiti potencijale, resurse, popularnih internet servisa i alata kao što su blog, facebook, twitter, foursquare, flickr, slideshare i svih drugih koji su dostupni na Internetu. Morate biti svesni da sve što zapišete, objavite na Internetu ostaje tamo trajno zapisano. Zbog toga je potrebno sve pažljivo planirati, uraditi, kontrolisati i šta ne valja promeniti.

Dobar identitet gradi se postepeno, dobrom i pozitivnom komunikacijom sa ljudima (biranjem društva na Internetu kao i u realnom svetlu), a ne „bacanjem hejta“ (nosnovanih i neargumentovanih kritika najčešće zbog sujete). Predavanje je završeno motivacionom porukom: „Od ideje do realizacije je težak put ali mora da se pređe. Da bi se taj put prešao mora se napraviti prvi korak. KRENITE!”

Predavanje je organizovao Timočki omladinski centar – TOC uz pomoć i podršku Asocijacije eksperata poslovnog i industrijskog menadžmenta Srbije AEPIMS-a i Narodnog muzeja Zaječar, organizacija koje će se truditi da i u narednom periodu prirede ovakva i slična dešavanja u cilju edukacije i sticanja novih znanja i veština, pre svega mladih ljudi ali i svih zainteresovanih.

Fotografije sa ovog događaja možete pogledati u galeriji na našem sajtu.