EVS ili Evropski volonterski servis, otvoren je za sve mlade ljude od 18 do 30 godina, u nekim slučajevima mogu bit ii mladi od 16 ili 17 godina, bez obzira na njihovo obrazovanje i predhodno iskustvo, takodje nije važno da li su to mladi iz programskih ili partnerskih zemalja. Aktivnosti volontera su osmišljene i  prilagođene tako da donose dobrobit lokalnoj zajednici u zemlji gde se servis odvija, ali i da imaju jasno definisan obrazovni cilj za samog volontera.

Volonteri često rade sa decom, tinejdžerima, osobama sa hendikepom, imigrantima, starim licima, beskućnicima i drugim manjinskim grupama. EVS projekti se, takođe, mogu baviti kulturom ili zaštitom životne sredine. Učestvovanje u EVS-u  za volontere je besplatno, a  troškovi stanovanja, zdravstvenog osiguranja i ishrane, za sve vreme trajanja projekta su im pokriveni.

Timočki omladinski centar nedavno je dobio sertifikat EVS-a, što znači da će mladi ljudi iz Evrope imati mogućnost da, kao volonteri, žive i rade u Zaječaru i Timočkoj Krajini tokom najviše 12 meseci, al ii obrnuto, volonteri TOC-a moćiče da odu u neku evropsku zemlju.